Nederasselt - Alles wat er tot nu toe bekend over de sauna zaak Nederasselt

13 maart 2018 05:00
Bron: Politie.nl

De politie krijgt dagelijks nog veel telefoontjes en mailtjes binnen van bezorgde bezoekers van de sauna in Nederasselt waar vandaan naaktbeelden werden opgenomen en verspreid. Het is heel begrijpelijk dat mensen zich zorgen maken en willen weten of ze op de beelden te zien zijn. Op deze en andere vragen proberen we zo goed mogelijk antwoord te geven. Hieronder staat alle informatie die we op dit moment kunnen delen overzichtelijk op een rij. N.B. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving stond de verborgen camera die op vrijdag 9 maart 2018 werd aangetroffen niet meer aan. Deze is wel tot en met donderdag 8 maart 2018 nog in werking geweest.

Vragen en antwoorden over het onderzoek
Is er aangifte gedaan, zo ja, door wie?
De eigenaar heeft in januari en in maart aangifte gedaan van hacking van zijn computersysteem. De politie en het OM houden bij hun onderzoek rekening met diverse scenario’s. Er vindt overleg plaats over het opnemen van aangiftes en meldingen. Zodat het onderzoeksteam eerst de informatie op de in beslag genomen apparaten e.d. goed kan analyseren en duiden. Er is daarom ook een meldpunt ingericht zodat het onderzoeksteam een goed en volledig beeld kan krijgen van alle meldingen en aangiftes. Daarnaast hebben wij op dit moment 16 (verzoeken tot) aangiftes binnengekregen.

Welk strafbaar feit onderzoekt de politie?
Het onderzoek van de politie is drieledig: We onderzoeken:

Hacken
Het uploaden van het beeldmateriaal
Het ophangen en inschakelen van verborgen camera’s

Zijn de eigenaar en/of medewerkers van de sauna verdachte?
We onderzoeken de rol van de sauna-eigenaar en de medewerkers. Er worden meerdere scenario’s uitgewerkt.

Worden de eigenaar en het personeel gehoord?
De doorzoeking levert weer aanknopingspunten op voor ons onderzoek. In dat onderzoek proberen we ook uit te vinden wie bij deze zaak betrokken zijn. Wie dat mogelijk zijn valt nu nog niet te zeggen

Zijn de beelden wel gehackt of heeft de eigenaar ze zelf geplaatst?
Dat zijn we op dit moment aan het onderzoeken. De politie heeft specialisten op dit gebied in dienst die hard werken aan het beantwoorden van deze vragen.

Hoeveel mensen staan er op de beelden voor zover nu bekend?
We weten niet hoeveel mensen er gefilmd zijn en in welke tijdsperiode de camera’s actief zijn geweest dus dat is niet te zeggen. We weten ook niet welke beelden er allemaal online hebben gestaan.

Klopt de informatie in de Gelderlander van zaterdag 10 maart waarin een vrouw vertelt dat ze ook slachtoffer is, maar eerder geen aangifte kon doen?
Burgers mogen altijd aangifte doen als ze dat willen. In deze casus is in een andere eenheid contact geweest met de betrokkene. Haar melding is daar vastgelegd en in goed overleg is haar geadviseerd om contact te leggen met de betreffende sauna. Haar uitgewerkte melding heeft zij gekregen om later eventueel aangifte te kunnen doen. 

Wat is de link met een inbeslagname in Drachten?
Een man in Drachten wordt ervan verdacht dat hij de beelden van de handbalsters heeft geüpload. Bij hem zijn diverse digitale gegevensdragers in beslaggenomen. Hij is nog niet aangehouden.

De Stentor meldt dat een hacker vertelt dat hij 24/7 live mee kon kijken. Klopt dat?
Dat zijn we nog aan het onderzoeken. We roepen deze hacker wel van harte op om zich te melden bij de politie zodat we zijn/haar informatie kunnen gebruiken in dit onderzoek.

Zijn er sinds zaterdag veel meldingen bij de politie binnengekomen (via email en anderszins)?
Ja tientallen. Met name inhoudelijke vragen wat mensen kunnen doen, hoe ze erachter kunnen komen of ze ergens te zien zijn. Op de openbare websites zijn de meeste beelden voor zover we kunnen zien inmiddels verwijderd. Dit is geen garantie dat ze niet alsnog ergens weer opduiken

In welke ruimtes zijn camera’s gevonden?
In het totale complex zijn vier camera’s in beslag genomen. Eén daarvan bevond zich in de massageruimte.

De politie meldde eerder dat de camera in de massageruimte nog werkte toen jullie deze aantroffen. Nu melden jullie dat dit toch niet klopt. Hoe zit dat?
In tegenstelling tot eerdere berichtgeving stond de verborgen camera die op vrijdag werd aangetroffen niet meer aan. Deze is wel tot en met donderdag 8 maart nog in werking geweest.

Zijn er al verdachten in beeld?
Er is nog niemand aangehouden. Het onderzoek is nog in volle gang. Er zijn nog geen concrete verdachten.
Vragen en antwoorden m.b.t. betrokken bezoekers
Ik ben bezoeker van de sauna. Hoe kom ik erachter of ik ook opgenomen ben?
We weten niet of u bent opgenomen, maar de kans is aanwezig dat dit wel is gebeurd. De hoeveelheid beelden die op porno websites is geplaatst is niet te controleren. Maar uit ons onderzoek lijkt het er op dat er momenteel geen beelden meer op openbare sites te vinden zijn.

Ik heb beelden van mijzelf teruggezien op internet. Moet ik aangifte doen?
Op dit moment hebben meer aangiftes geen meerwaarde voor ons onderzoek. Wij hebben voldoende informatie om gericht onderzoek te kunnen doen. Mensen die zich bij ons hebben gemeld, benaderen wij als het onderzoek daar om vraagt. Maar als u wilt, kun u aangifte doen.

Hoe kom ik erachter of er beelden van mij in de sauna rondgaan op internet
Het is voor de politie ondoenlijk om daar naar te zoeken. Mensen kunnen daar zelf naar zoeken, maar we realiseren ons dat dat een speld in een hooiberg is. Op dit moment lijken de beelden van de openbare sites te zijn verwijderd, dit is echter geen garantie dat er niet nog weer ergens beelden oppoppen.

Moeten vaste bezoekers zich melden?
De politie heeft inmiddels diverse aangiftes en meldingen ontvangen over deze sauna. Nieuwe meldingen en aangiftes zijn niet noodzakelijk voor ons onderzoek, maar wij kunnen ons voorstellen dat u zich toch wilt melden bij de politie. Dat kan via het volgende mailadres: [email protected]

Raadt de politie burgers af om aangifte te doen?
Nee, dat doen we nadrukkelijk niet. Burgers mogen altijd aangifte doen als ze dat willen. Voor het verloop van dit onderzoek zijn nieuwe aangiftes en meldingen echter niet noodzakelijk.
Vragen over wet- en regelgeving
Waar vind ik actuele informatie over de regels rond het gebruik van camera’s in publieke en besloten ruimtes?
Meer informatie staat op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens: www.autoriteitpersoonsgegevens.nl

Specifiek over sauna’s meldt de Autoriteit Persoonsgegevens:
Mag ik worden gefilmd in de sauna?

Dit mag alleen in de ruimtes waarin u niet ontkleed bent. Het uitgangspunt is dat er geen cameratoezicht mag plaatsvinden in ruimtes waar de saunabezoekers ontkleed kunnen zijn, zoals kleedkamers, doucheruimtes, toiletten, zwem- en bubbelbaden, sauna’s en de ruimtes waarin de bezoekers in en uit de sauna’s komen. Het filmen van mensen die ontkleed zijn maakt een grote inbreuk op de persoonlijke levenssfeer.
De afweging tussen het belang van de verantwoordelijke en het belang van de betrokkene zal onder normale omstandigheden altijd in het voordeel van de betrokkene uitvallen. Hij mag namelijk op zo’n plaats verwachten onbespied te zijn. Het gegeven dat zich in deze ruimtes mogelijk onoorbare zaken afspelen is op zich onvoldoende reden om dit verwachtingspatroon te doorbreken. Bovendien kan het doel, beveiliging en/of het voorkomen van (ongewenste) intimiteiten ook op andere manieren worden bereikt. Bijvoorbeeld door het personeel, al dan niet herkenbaar als personeel, regelmatig te laten rondlopen.


 

Noord-Brabant Maarheeze

Aanhouding
  • 5495369c885b1464c8411ac1384f2e1a