Velden - Woninginbraken in Velden: politie vraagt hulp publiek

26 april 2018 06:00
Bron: Politie.nl

De politie surveilleert de laatste weken extra in Velden vanwege meerdere inbraken. Sinds december zijn er 28 woningbraken gepleegd. Daarvan bleef het in enkele gevallen bij een poging. Agenten zijn zowel opvallend en onopvallend (in burgerkleding) op pad om de dader(s) op heterdaad te betrappen. Naast de surveillances is de recherche volop met de inbraken bezig. De politie vraagt om alert te zijn en contact op te nemen bij verdachte situaties. Bel 112 bij spoed of heterdaad.

De inbraken worden voornamelijk tussen 1.00 en 6.00 uur gepleegd, zowel in het weekend als op doordeweekse dagen. De werkwijze waarop men binnenkomt verschilt. Soms via een openstaande deur, maar ook door het forceren van sloten of het openbreken van een deur of raam. De inbreker(s) gaat er met spullen vandoor die hij makkelijk mee kan nemen. Denk aan geld, laptop of andere waardevolle spullen.
Recherche investeert in onderzoek
Naast preventie en verhoogd toezicht zijn rechercheurs van het woninginbrakenteam volop bezig om de inbraken te stoppen. Wijkagent Astrid Roox: “Helaas kunnen we niet al onze tactieken prijsgeven, maar neem van mij aan dat we er echt bovenop zitten. Het is  van belang dat verdachte situaties direct gemeld worden. Inwoners kennen hun buurt immers het beste. Ze weten wie hun buren zijn en in welke auto’s zij rijden. Mensen kunnen de politie bellen als ze in de buurt situaties zien die ze niet vertrouwen, zoals verdachte personen, fietsers, of vreemde auto’s. Bij spoed of heterdaad kan dat via 112 en anders via 0900-8844. Het helpt ons enorm als mensen het signalement van de verdachte persoon aan ons doorgeven. Want: 112, daar pak je ook inbrekers mee! De kans dat woninginbrekers opgepakt kunnen worden, neemt toe als inwoners verdachte zaken bij de politie melden.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee
Onlangs is wijkagent Astrid Roox met een preventiecampage gestart. “Via flyers, posters, Burgernet en social media proberen we iedereen bewust te maken en te wijzen op de gevaren. U kunt zelf ook veel doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een woninginbraak. Sluit ’s nachts uw ramen en deuren. Zorg voor degelijk hang- en sluitwerk. Met de zomer voor de deur gaan ramen en deuren weer vaker open. Zolang er toezicht op is, is dat geen probleem. Maar ‘even’ op zolder iets halen terwijl de terrasdeur openstaat, maakt het voor een insluiper makkelijk snel iets weg te nemen. In de huizen waar deze situatie wordt aangetroffen wordt een ‘wit voetje’ neergelegd. Vervolgens wordt de bewoner gewezen op de gevaren. Waar niemand thuis is, wordt een brief met het doel van de actie en preventietips achtergelaten”, aldus Astrid.
Preventietips: zorg voor zicht en licht

Een inbreker heeft slechts dertig seconden nodig om in te breken. Als het langer duurt, breekt hij vaak zijn poging af. Een aantal tips om het een inbreker lastig te maken:
Plaats inbraakwerend hang- en sluitwerk, voorzien van het SKG-sterkeurmerk.
Sluit ramen en deuren goed af, draai ze op het nachtslot en berg de sleutels op, ook al bent u maar even weg.
Maak gebruik van tijdschakelaars op uw verlichting. Vaak verlaten mensen in de loop van de dag hun huis om pas in de avond terug te keren in een donkere woning. Dit terwijl verlichting in en om de woning juist kan helpen om inbraken te voorkomen.
Maak afspraken met uw buren om een oogje in het zeil te houden.

Zorg ook voor zicht en licht bij uw huis. Gebruik in donkere uren de verlichting bij uw toegangsdeuren en zorg dat inbrekers zich niet kunnen verschuilen achter struiken in met name voor- en zijtuinen.

Noord-Brabant Maarheeze

Inbraak
  • cf7335b54502a4d4131347b84c54ade6