Nederland - Politie op Europa’s grootste tech-beurs

26 mei 2018 06:00
Bron: Politie.nl

Data science op een plaats delict, kunstmatige intelligentie bij het onderzoek naar (c)old cases, de inzet van Emotion detection, drones en blockchains: nieuwe technologieën hebben een enorme invloed op politiewerk. Gisteren en vandaag (25 mei) krijgen bezoekers van The Next Web Conference – Europa’s grootste tech-beurs – een kijkje in de keuken van ‘de politie van overmorgen’.

Vóór de vlam in de pan slaat
De politie is net als elke andere grote organisatie actief bezig met innovaties en ontwikkelingen op technologisch gebied. Eén van die ontwikkelingen is ‘Emotion detection’. Dit is een – nog kleinschalige – proef met camera’s die emoties herkennen en het mogelijk maken om geweld te voorspellen. Nog voordat de vlam in de pan slaat, wordt de data van de camera’s doorgegeven aan surveillerende agenten. Zij kunnen dan ter plaatse gaan en mogelijk geweld voorkomen’, vertelt Leon Verver (namens de politie aangesloten bij Stichting DITSS. Het onafhankelijk Smart Innovation Platform) . Tijdens The Next Web Conference is een demonstratie van Emotion detection te zien.
The Next Police
Naast demonstraties van innovaties en nieuwe technologieën kunnen bezoekers ook een kijkje nemen op een virtueel plaats delict of mee rechercheren met het Team High Tech Crime. Daarbij zijn de aanwezige politiemedewerkers – onder wie korpschef Erik Akerboom – in gesprek gegaan met bezoekers over hún visie op de politie van de toekomst en de bijdrage die zij daaraan zouden kunnen leveren. De politie wil ook leren van anderen, zodat zij zichzelf kan blijven ontwikkelen en verbeteren. ‘Wij moeten én willen hier gewoon zijn’, zegt Erik Akerboom vol overtuiging. ‘Je voelt de energie en ziet de aantrekkingskracht van onze stand. Veel mensen komen kijken en tonen interesse. Er zijn er ook die graag bij ons willen komen werken.’ Een geruststellende gedachte, vindt hij, omdat wij de komende jaren van zo’n 15.000 pensioengerechtigde collega’s afscheid nemen. ’En zo te zien lopen hier ook onze nieuwe collega’s rond!’
Volg Twitter en Facebook voor nog meer innovaties binnen het politiewerk #tnw2018 #thenextpolice .