Mogelijke witwasser uitgekleed in Raamsdonksveer

Foto: politie.nl

20 juni 2019 16:59
Bron: Politie.nl

Bij een inval in een woning heeft de politie woensdag een boot, een jetski en een auto in beslag genomen. Meer dan 16.000 euro aan contant geld werd ook meegenomen. Dit allemaal omdat het inkomen van de eigenaar niet in verhouding stond met zijn bezittingen en ver boven zijn stand leefde.

Het begon allemaal met een parkeerboete voor het parkeren op een invalidenparkeerplaats enige tijd geleden. We zien het wel vaker, een grote middenklasser die zonder invalidenparkeerkaart asociaal op een invalidenparkeerplaats wordt neer gezet. Een oplettende agent stoorde zich eraan en begon met het uitschrijven van een bekeuring. De bestuurder kwam aanlopen en verklaarde dat de auto van zijn moeder was. Enkele andere feiten maakte dat de agent de achtergrond van de man wat verder ging nalopen. Als snel bleek dat deze man in het bezit was van veel dure spullen. Maar dat bezit stond niet in verhouding tot het inkomen dat hij zou hebben. Er werd een onderzoek gestart naar de handel en wandel van deze verdachte van witwassen door onder andere de financiƫle recherche. In het kader van ondermijning worden deze zaken met prioriteit aangepakt.

Zoeking

Het onderzoek, onder leiding van een Officier van Justitie, leidde naar de woning van de verdachte in de Kasteellaan in Raamsdonksveer. Daar troffen de rechercheurs een luxe ingerichte en verbouwde woning. Er lag in de woning voor meer dan 16.000 euro aan contanten. De luxe middenklasser stond voor de deur en in de garage stond een jetski. In een haven in de omgeving lag een boot die aan de verdachte werd toegeschreven. Alle roerende zaken zijn door politie en Openbaar Ministerie in beslag genomen. De verdachte is in zijn woning aangehouden. Het onderzoek zal onverminderd voorgezet worden. Uiteraard zal de belastingdienst van onze bevindingen op de hoogte gebracht worden.

Auto

Witwassen

Witwassen is het uitvoeren van transacties om de herkomst van illegaal verkregen geld te verbergen. Het gaat om geld afkomstig van criminele activiteiten zoals drugshandel, mensenhandel, diefstal, sociale en fiscale fraude. In alle onderzoeken die de politie doet, wordt gekeken of er sprake is van witwassen. Naast het veroordelen van de dader wordt ook gekeken of de dader zijn crimineel verkregen geld heeft witgewassen (dure goederen voor heeft gekocht). Als dat zo is volgt er een ontnemingsonderzoek dat er uiteindelijk toe moet leiden dat de dader dat geld of die dure auto kwijt raakt.

Kent u ook iemand?

Kent u iemand in uw omgeving die volgens u ver boven zijn of haar stand leeft. Dan kan er best sprake zijn van criminele activiteiten zoals witwassen van crimineel geld. Het is belangrijk voor ons allemaal dat we dit aanpakken.
Heeft u een vermoeden van witwassen meld dit dan:
- via de banner onder dit bericht
- via de politieapp of het meldformulier op politie.nl/aangifte-of-melding-doen
- via 0900-8844 of WhatsApp (0612207006)
- anoniem via 0800-7000 of het meldingsformulier van M
- anoniem via 0900-8844, niet uw naam zeggen en vragen naar TCI (Team Criminele Inlichtingen)