Tilburg/ Etten-Leur/ Sprang-Capelle - Grote partijen drugs in beslag genomen tijdens actiedagen

7 juli 2017 14:34
Bron: Politie.nl

De politie heeft samen met meerdere gemeenten een meerdaagse anti-drugsactie gehouden. Allerlei tips over de productie van synthetische drugs die in de afgelopen maanden waren binnen gekomen werden hierbij nagelopen. De actie duurde in totaal drie dagen.

Zeeland-West-Brabant
De actie startte op maandag 3 juli en had drie doelen. Het eerste doel was het opsporen en in beslag nemen van drugs en alle spullen voor de productie van drugs. Het vergroten van het informatienetwerk en het verstoren van het criminele proces waren de twee andere doelen. De actie werd gehouden op basis van binnengekomen anonieme meldingen. Ook inlichtingen uit het criminele circuit werden nagelopen.
Succes
?Het op elkaar leggen van informatie en het uitwisselen van diverse gegevens met gemeenten heeft zich in deze operatie uitbetaald?, verteld Freek Pecht. Hij is eenheidscoördinator synthetische drugs bij de politie eenheid Zeeland-West-Brabant. ?De bereidwilligheid van burgers om verdachte situaties in de straat met betrekking tot panden, voertuigen en personen te melden is al goed aanwezig. Tijdens deze drugsoperatie zijn we vooral op dit soort meldingen verder onderzoek gaan doen. We merkten iedere keer dat op de plaatsen waar gecontroleerd werd nieuwsgierige buurtbewoners, die we aanspraken, hun zorgen of frustraties uitten over andere panden. Met die nieuwe informatie zijn de gemeenten en politie, indien mogelijk, direct vervolgcontroles gaan doen.? Hieronder de resultaten van de actie waarbij in totaal twintig adressen zijn gecontroleerd.

 
Dag 1
In Tilburg werden vanaf maandag verschillende adressen bezocht. En ook in Sprang-Capelle waren controles. In Tilburg werden in een pand aan de Kraaivenstraat bij een doorzoeking verschillende materialen voor het maken van amfetamine en XTC aangetroffen. Ook nam de politie een onderdeel van een machine in beslag die gebruikt wordt voor het persen van pakketten drugs.

 
Hennep stash
Aan de Winterdijk controleerde de gemeente Waalwijk verschillende opslagunits. Alle ruimten werden geopend en bekeken. In een van de ruimten hing een sterke hennepgeur. Daarop werd na overleg met de officier van justitie verder onderzoek te doen door de politie. Uiteindelijk bleek in de ruimte in verschillende kasten en ruimten ruim 60 kilo aan hennep te liggen. Voorgedraaide joints, plakken hasj, kilozakken hennep en ook kant-en-klaar verpakte zakjes met henneptoppen. Dit was vermoedelijk de complete inventaris van een coffeeshop in alle geuren, kleuren en smaakjes. Een 62-jarige man uit Waalwijk is in verband met de zaak aangehouden.

Dag 2
Dinsdag 4 juli werden bij een doorzoeking van een woning van een Satudarah-lid naar aanleiding van informatie uit het criminele circuit in de Brasemstraat 1261 XTC-pillen, 245 gram hennep, 241 gram MDMA-kristallen, 1,1 kilo amfetamine en 323 gram cafeïne in beslaggenomen. De bewoner zal zich op een later moment bij de politie moeten verantwoorden.

Curaçaostraat
In de schuur van een woning aan de Curaçaostraat werd 200 kilogram kaliumcarbonaat in beslag genomen. Dat is een hulpstof die geschikt is om amfetamine en/of MDMA mee te maken. Ook deze grondstoffen zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

 
Udenhout
In Udenhout werd op basis van anonieme tips een woning bezocht. De 27-jarige bewoner maakte agenten tijdens het bezoek het werk onmogelijk en viel een van de dienders aan. Daarop werd de man onder hevig verzet aangehouden. In de woning werd niets aangetroffen. De verdachte is dezelfde dag, met een proces-verbaal op zak, in vrijheid gesteld.

 
Dag 3
Tijdens de laatste dag van de drugsoperatie werden in Tilburg aan de Baflostraat drie cilinders met lachgas in beslag genomen. Lachgas in kleinere hoeveelheden is op zich is niet verboden, maar de omstandigheden waaronder het hier werd aangetroffen vraagt om verder onderzoek. Bij brand is er namelijk een groot gevaar voor explosies bij zulke grote hoeveelheden.
Megavangst in Etten-Leur
Naar aanleiding van meldingen uit de buurt is de omgevingsdienst samen met de politie een controle bij een loods aan de Kroonstraat gaan houden. Daar bleek, verstopt tussen diverse andere goederen in deze loods, 8550 kilogram citroenzuur en 1000 liter mierenzuur in opslag te staan. Deze stoffen zijn te gebruiken voor de productie van MDMA en amfetamine. De verdachten zijn bij de politie in beeld en zullen op een later moment gehoord worden. De verhuurder heeft bij de politie een verklaring afgelegd. De grondstoffen zijn later op de avond afgevoerd en worden vernietigd.

Hennepdrogerij Berkel-Enschot
Bij een pand aan de Zandstraat werd tenslotte op basis van tips een controle uitgevoerd. Er zou mogelijk een drugslab aanwezig zijn. Uiteindelijk bleek dat er in het pand vermoedelijk een hennepdrogerij was gevestigd. Een 37-jarige man uit Oss en een 27-jarige man uit Tilburg zijn in het pand aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Ze zijn na verhoor in vrijheid gesteld.

 
Melden helpt!
Verdachte situaties melden bij de politie helpt! Drugslabs vormen een enorm gevaar voor de omgeving. Vermoed u dat er een opslagplaats voor drugs of een lab bij u in de buurt is, waarschuw dan de politie! Dat kan via 0900-8844 of als u liever anoniem meldt via 0800-7000. U kunt ook gebruik maken van een tipformulier. Hoe u een drugslab herkend en wat u moet doen als u het vermoeden heeft dat er een lab bij u in de buurt zit leest u hier.

Noord-Brabant Sprang-Capelle

  • cd795a7973f9d4610670e8c5cd25b860