Tilburg - Man aangehouden voor woninginbraak na DNA-match

23 oktober 2018 08:25
Bron: Politie.nl

Dankzij een DNA-match hield de politie maandagavond 22 oktober een 18-jarige man uit Tilburg aan. Hij wordt ervan verdacht twee jaar geleden een woningbraak te hebben gepleegd in de Boerhaavestraat.

Zeeland-West-Brabant
In oktober 2016 werd er in de woning ingebroken waarbij meerdere spullen werden meegenomen. Het team Forensische Opsporing stelde sporen veilig en stuurde ze vervolgens op naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).
Match
Het NFI heeft kortgeleden een persoon kunnen matchen aan het eerder veiliggestelde materiaal. Agenten hielden hierop de 18-jarige verdachte maandagavond aan in zijn woning. De politie gaat met de man in verhoor.
Er is ingebroken. Mag ik alles aanraken?

Wacht op de politiemedewerker die het sporenonderzoek doet. Dat kan de politieagent zijn die er als eerste is, maar meestal voert een forensisch rechercheur het onderzoek uit.
Ga geen kamers in waar u niet hoeft te zijn. Natuurlijk wilt u weten wat er is gestolen, maar als u sporen vernielt van de dader, verkleint u de pakkans.
Voorkom dat u goederen aanraakt waarop sporen zitten.
Laat alles staan/liggen. Ook een bloedspoor, al is het maar een druppel. Voorkom dat het spoor in contact komt met uw DNA. Dit kan al gebeuren wanneer u boven de sporen staat te praten.
Blijf uit de buurt van de plek waar de inbreker uw woning is binnengekomen; meestal een raam of een deur.
Ruim het gebroken glas of vernielde kozijn niet op en laat alles liggen zoals u het vond.
Ga niet op papieren staan die de dader op de grond heeft gegooid.
Laat een slotenmaker of glaszetter pas na het politieonderzoek komen.
Komt de forensisch rechercheur pas de volgende dag, probeer dan het geforceerde raam of de deur af te sluiten door het zo min mogelijk aan te raken. Probeer de vensterbank niet aan te raken. De raambomen en deurgrepen mag u gerust aanraken. Moet er een noodruit worden geplaatst, laat dit dan van buitenaf doen en vraag de glasspecialist handschoenen te dragen. Raak de originele ruit zo min mogelijk aan en bewaar hem binnen.