Tilburg - Politie pakt rijbewijs af van stuntende stomdronken automobilist

9 augustus 2016 13:06
Bron: Politie.nl

Een 50-jarige inwoner van Tilburg is voorlopig zijn rijbewijs kwijt. Hij werd betrapt op het rijden onder invloed en bleek stomdronken.

Zeeland-West-Brabant - mediadesk Oost
Verschillende mensen meldden maandagavond 8 augustus 2016 rond 21.00 uur dat een automobilist aan het stunten was op een parkeerterrein aan de Burgemeester Brokxlaan. Hij deed dat in grijze Renault Megane Scenic en had daarbij een slagboom geraakt. Toen agenten hem aanspraken, ging hij tegen de vlakte. Dit had vermoedelijk te maken met zijn stevige alcoholgebruik. De verdachte werd gearresteerd en overgebracht naar het politiebureau.
Ruim zes keer te veel
Hij onderging een ademanalyse, wat resulteerde in een uitslag van maar liefst 1400 ug/l. Dat is ruim zesmaal (!) zoveel als de maximaal toegestane waarde. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en verstuurd naar openbaar ministerie. Verder kreeg de man een dagvaarding uitgereikt en een rijverbod van 19 uren opgelegd.
Misdrijf
Het rijden onder invloed is een misdrijf! Iemand die aan het verkeer deelneemt, is strafbaar bij een alcoholgehalte vanaf 220 ug/l. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Voor zogenaamde ‘beginnend bestuurders’ gelden strengere regels. Naast de invordering van het rijbewijs, volgt ook altijd een tijdelijk rijverbod. Dit om te voorkomen dat de dronken bestuurder de fiets pakt.