Tilburg - Stroomfraude leidt politie naar verstopte ondergrondse wietplantages

7 december 2016 14:01
Bron: Politie.nl

Fraude met elektriciteit leidde de politie naar twee goed verstopte hennepkwekerijen. In totaal werden 175 hennepplanten in beslag genomen. De verdachte was op het moment van de inval niet thuis en wordt op een later moment verhoord.

Zeeland-West-Brabant
Stroomleverancier Enexis had onregelmatigheden opgemerkt in het stroomnetwerk rondom de Piusstraat. Enexis. Er zat een groot verschil in de in rekening gebrachte verbruikskosten en de daadwerkelijk afgenomen elektriciteit. Samen met medewerkers van de gemeente Tilburg stelde Enexis in de wijk een nader onderzoek in. Nader speurwerk leidde naar een woning in de Piusstraat. Daar werden illegale aftakkingen ontdekt. Vervolgens werd de politie erbij gehaald en de bewuste woning betreden. In het huis werd, onder een stuk zeil, een verborgen luik ontdekt. Het luik gaf toegang tot een uitgegraven kruipruimte waarin een hennepkwekerij verstopt zat, bestaande uit 70 planten.
Onder de schuur
Een twee illegale vertakking leidde naar de aangrenzende schuur. Ook daar bleek een houten luik verstopt te zitten. Onder een geparkeerde quad  werd, onder een stuk karton, opnieuw een luik gevonden. Via een houten trap kon de onderliggende kruipruimte / kelder betreden worden. In deze kelder was een wietplantage met 105 planten ingericht.
Bewijs
In overleg met de Officier van Justitie heeft de politie de hennepkwekerijen laten opruimen door een gespecialiseerd ruimingsbedrijf. Daarbij zijn het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonsterd. Vervolgens zijn al deze goederen vernietigd. Enexis deed aangifte van de frauduleus afnemen van elektriciteit. 
Fraudebestrijding
De verdachte was op het moment van de inval niet thuis en wordt op een later moment verhoord op verdenking van overtreding van de Opiumwet en diefstal van stroom. Het openbaar ministerie, gemeenten en de politie geven veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. In dit geval trokken de gemeente Tilburg en Enexis samen zelfstandig op in de bestrijding bij een vermoeden van fraude. De politie werd erbij gehaald toen er een daadwerkelijk strafbaar feit ontdekt werd. 
Gevaar en overlast
Hennepkwekerijen veroorzaken vaak stankoverlast, leveren brandgevaar op en bovendien is er dikwijls een relatie met georganiseerde misdaad (geweld, inbraken, overvallen, ripdeals en liquidaties). Burgers die tips hebben over de aanwezigheid van hennepkwekerijen kunnen dit doorgeven aan de politie via 0900-8844. Ook kan gebeld worden naar meldlijn Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.
Quad met daaronder verborgen luik

Toegangsluik

 
Toegang naar verborgen hennepkwekerij

Verborgen hennepkwekerij
Toegangsluik