Veghel - Onderzoek naar Bengalen in vrachtauto

16 april 2018 06:00
Bron: Politie.nl

De politie vond vrijdag aan het eind van de middag vier mannen uit Bangladesh in een vrachtwagen in Veghel. In verband met vermoedens van mensensmokkel werden de mannen en de vrachtwagenchauffeur aangehouden.

Oost-Brabant
De 33-jarige vrachtwagenchauffeur uit Macedonië sloeg alarm toen hij op de Taylorweg in Veghel gestommel en stemmen hoorde uit de laadruimte van de vrachtwagen. Toen die geopend werd kwamen vier mannen tevoorschijn. Ze verklaarden uit Bangladesh te komen en hadden geen papieren bij zich. Wel hadden ze verschillende tassen bij zich en een grote vuilniszak met kleding en eten. Vanwege vermoedens van mensensmokkel en het feit dat de vier Bengalen (20, 23, 26 en 30 jaar oud) zich niet konden legitimeren werden de vijf aangehouden voor onderzoek door specialisten van de Vreemdelingenpolitie.
Onderzoek
De chauffeur is als verdachte aangemerkt en verhoord. Hij verklaart geen idee te hebben hoe de mannen in zijn vrachtwagen zijn beland. Mogelijk is dat eerder deze week gebeurd in Servië, maar dat wordt nog verder onderzocht. Na verhoor is de chauffeur in vrijheid gesteld. Ook drie van de vier mannen uit Bangladesh zijn vrijgelaten. Ze gaan de asielprocedure in. De vreemdelingendiensten hebben de taken voor het toelaten van vreemdelingen overgedragen aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De andere man vraagt asiel aan in Frankrijk, het land waar hij eigenlijk naartoe wilde.
Wat is mensensmokkel eigenlijk?
Mensensmokkel is mensen helpen om op illegale wijze in een land te komen en er eventueel te verblijven. De gesmokkelde mensen zijn meestal illegale vreemdelingen. Mensensmokkel hoeft daarom niet altijd gericht te zijn op een persoonsgerichte uitbuiting, zoals mensenhandel. De Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel doet onderzoek naar de identiteit en de verblijfsrechtelijke status van vreemdelingen. De afdeling onderzoekt ook grootschaliger criminaliteit, zoals mensenhandel, mensensmokkel en identiteitsfraude. Op onze website vind je meer informatie over het werk van de Vreemdelingenpolitie.

Noord-Brabant Veghel

Aanhouding
  • bcc39cb5f68db3b75ba639d8f2efe35d