Grote brand bij Chinees restaurant aan Europaplein in Amsterdam

Foto: Archief

27 juni 2019 14:19
Bron: Alarmeringen.nl

De brandweer van Amsterdam is met groot materieel uitgerukt voor een grote brand in een Chinees restaurant aan het Europaplein in Amsterdam. Drie personen raakten gewond.

De brandweer kreeg de melding rond 12.20 uur binnen en schaalde binnen tien minuten al op naar middelbrand. Rond 13.15 uur sprak de brandweer over een grote brand, om uiteindelijk op te schalen tot zeer grote brand.


Drie gewonden


Bij de brand zijn drie personen gewond geraakt. Eén van de personen liep brandwonden op de andere twee ademdem veel rook in. Alle drie zijn ter plaatse door de ambulance nagekeken. Bij de brand kwam veel rook vrij, die tot aan de andere kant van de stad is te zien. Tegen 15.30 uur meldde de brandweer dat de rookontwikkeling sterk was afgenomen. 


Om 16:45 uur kon het sein brand meester worden gegeven. De brandweer is daarna nog enige tijd bezig geweest met (na)bluswerkzaamheden en het wegnemen van valgevaar door loszittende dakpannen. De brand is vermoedelijk ontstaan door een vlam in de pan. Naar de brand zal onderzoek worden gedaan.


In de dakconstructie dreigde de brand zich nog verder uit te breiden naar de naastgelegen panden, aldus de brandweer, die brandschade aan de daken niet kon voorkomen. Wel wist de brandweer 'man en macht' de branduitbreiding te stoppen. De brandweer zette ruim tien voertuigen en 60 spuitgasten in om de brand onder controle te krijgen en kreeg assistentie uit onder meer Weesp en Hoofddorp.


De schade aan het pand is volgens de brandweer enorm. Het vuur woedde in de vloer- en spouwconstructie van het keukendeel van het restaurant. De boven- en naastgelegen woningen zijn ontruimd.


Onbewoonbaar


De woningen boven de chinees en de naastgelegen woningen hebben veel schade opgelopen. In totaal zijn er 10 woningen onbewoonbaar verklaard en de bewoners worden door stichting Salvage voor de komende nacht aan onderdak geholpen. De bewoners in de woningen daarnaast konden in het begin van de avond terug naar hun woning. Gedurende de brand heeft het woonblok geen stroom gehad. Rond 19:00 uur was de stroomvoorziening weer hersteld.Laatste update: 27 juni 2019 20:00