Getuigenoproep plofkraak Delflandplein in Amsterdam

29 april 2019 15:32
Bron: Politie.nl

De recherche is bezig met een uitgebreid onderzoek na een plofkraak aan het Delflandplein (grenzend aan de Overschiestraat) in Amsterdam-West op zondagochtend 28 april 2019 even na 08.00 uur.

Op die betreffende ochtend worden omwonenden van het Delflandplein even na 08.00 uur opgeschrikt door een enorme knal. Toegesnelde politiemensen constateren dat er geprobeerd is om een geldautomaat te forceren met explosieven. Nadat de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie ter plaatse is geweest om eventuele achtergebleven explosieven onschadelijk te maken, start de forensische recherche aan een uitgebreid onderzoek. Het vermoeden bestaat dat het niet gelukt is om geld buit te maken, maar dit wordt nog nader onderzocht. De schade aan de geldautomaat en het pand zijn groot. Daarnaast hebben ook omliggende winkelpanden en woningen schade opgelopen. Niemand raakte gewond.

Meerdere mensen zijn getuige geweest van de plofkraak. Zij hebben gezien dat twee personen zijn weggevlucht op een (motor)scooter. Inmiddels is duidelijk dat de mannen zijn weggereden in de richting van de Aker. De recherche wil graag weten of mensen de daders mogelijk gezien hebben tijdens hun vlucht. Ook informatie – en beeldmateriaal dat nog niet eerder met de politie is gedeeld – van de plofkraak zelf is zeer welkom. Informatie kan worden doorgegeven via het onderstaande tipformulier. Via dit formulier kan ook beeldmateriaal rechtstreeks naar de rechercheurs worden verstuurd. Telefonisch contact kan via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Het is niet de eerste keer dat de geldautomaat aan het Delflandplein doelwit is van plofkrakers. Op 2 december 2018, was het ook al raak. Daarnaast hebben er afgelopen maanden op eerdere plekken in Amsterdam plofkraken plaatsgevonden. Uiteraard worden die allemaal uitgebreid onderzocht en er zijn meerdere verdachten aangehouden. Indien mensen over informatie beschikken over zaken uit het verleden, dan hoort de recherche dat graag. Mochten mensen iets verdachts zien bij een geldautomaat, dan mag daar 112 voor gebeld worden.