Man aangehouden voor hacken in Midden-Nederland

Foto: politie.nl

4 september 2019 11:48
Bron: Politie.nl

De recherche van Midden-Nederland heeft op zondag 1 september een 36-jarige man aangehouden. De politie verdenkt hem ervan social media-accounts te hebben gehackt en misbruikt. Het slachtoffer, een 30-jarige vrouw, ontdekte op 7 juli 2019 dat een van haar social media accounts gehackt was.

Doorzoeking
Het 30-jarige slachtoffer heeft hierop aangifte gedaan van computervredebreuk bij het Cybercrimeteam in Amsterdam. Het Cybercrimeteam weet via digitaal onderzoek de identiteit van de verdachte te achterhalen. Omdat de verdachte in de omgeving van Utrecht woont, is de zaak overgedragen aan de recherche van deze eenheid. De verdachte is afgelopen zondag in zijn woonplaats aangehouden. Bij de doorzoeking werden digitale goederen, zoals een aantal telefoons, in beslag genomen. De verdachte is inmiddels uit zijn inverzekeringstelling ontslagen.

Identiteitsfraude
Identiteitsfraude is het opzettelijk misbruiken van identificatiemiddelen zoals persoonsgegevens of identiteitspapieren met de bedoeling daarmee een strafbaar feit te plegen. Opzettelijk misbruik kan ook digitaal, bijvoorbeeld door uw inloggegevens of pincode te gebruiken. Bent u slachtoffer van identiteitsfraude? Dan kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Doe daarom altijd aangifte bij de politie!

De politie adviseert ook om wachtwoorden, pincodes, DigiD en dergelijke regelmatig te wijzigen. Houd ze voor uzelf. Als u vermoedt dat iemand anders een wachtwoord kan weten, verander het dan, ook als u deze persoon vertrouwt. Relaties kunnen veranderen. In conflictsituaties kunnen mensen rare dingen doen, ook met uw inloggegevens.