Nederland - Terrorismebestrijding in de haven

13 april 2018 06:00
Bron: Politie.nl

Tijdens de eerst uren na een terroristische aanslag is samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten van levensbelang. Om snel en daadkrachtig te kunnen handelen nam de politie de afgelopen dagen deel aan een grootschalige antiterrorisme oefening op de Noordzee en in het havengebied van Amsterdam en IJmuiden.

De kans op een terroristische aanslag in Nederland is  reëel. We kunnen niet alles voorkomen, maar we kunnen ons wel goed voorbereiden. Net als luchthavens gelden ook gewone havens als een risicogebied voor terroristische dreiging. De cruiseschepen met vaak duizenden mensen aan boord, de Passenger Terminal, brandstofopslagplaatsen in de haven, het waterzuiveringsbedrijf, zomaar een greep uit plekken in de haven die  mogelijk doelwit kunnen zijn.
Port Defender 2018
In een driedaagse antiterrorismeoefening genaamd Port Defender trainen de marine, politie, havendiensten, de Kustwacht, GGD en vele anderen samen de inzet tijdens een terroristische aanval in de haven. Om zich op die manier voor te bereiden als er echt iets aan de hand is.  Port Defender vond dit jaar vanaf 9 april plaats in de havens van Amsterdam en IJmuiden.

Zo realistisch mogelijk
De oefenscenario´s zijn zo realistisch mogelijk. Zo moest er een gekaapte  ferry in IJmuiden  worden ontzet en vond er aan boord van offshore platform Seajack in de Amerikahaven in Amsterdam een gijzeling plaats waarbij tientallen gijzelaars bevrijd werden.  Ook moest een vijandige speedboot op het Noordzeekanaal worden onderschept. Speciale interventieteams van de politie (DSI), het Korps Mariniers, team water en havens van de Amsterdamse politie, marineduikers, explosievenruimers van Defensie, onderhandelaars en vele andere specialisten kwamen daarbij in actie.

Filmpje
Benieuwd hoe de samenwerking tussen de Koninklijke Marine en de politie in de haven eruitzag? Kijk dan een van dit filmpje die de Koninklijke Marine maakte.

Noord-Holland Amsterdam

Brand
  • ca8cc95305824e4359ed4aa1690a9a5e