Bergen op Zoom, Hoogerheide, Roosendaal., Heiningen - Hennepkwekerijen geruimd in Hoogerheide (4), Roosendaal en Heiningen

12 oktober 2018 11:12
Bron: Politie.nl

Het Hennepteam van het politiedistrict de Markiezaten heeft deze week zes hennepkwekerijen geruimd. Er werden 812 planten hennepplanten in beslag genomen. Op een locatie in Heiningen bleek recent geoogst te zijn. Verder was opvallend dat er maar liefst op vier adressen in één straat in Hoogerheide een plantage werd aangetroffen.

Zeeland-West-Brabant
Eerste adres Akkerdreef Hoogerheide
In een bijgebouw van j een woning aan de Akkerdreef te Hoogerheide werd een onderzoek ingesteld naar aanleiding van een in werking zijnde hennepkwekerij. Ter plaatse bleek dat in de ruimte 69 bijna oogstrijpe hennepplanten stonden. Uit onderzoek bleek dat hier vermoedelijk sprake was van eerdere oogsten. Er werd daarom een personenauto van het merk Mercedes inbeslaggenomen in verband met het verkregen voordeel uit deze hennepteelt. De gebruikte elektriciteit bleek verkregen door manipulatie van de energiemeter waarvan de zegels verbroken waren. In het pand werd niemand aangetroffen.  In de directe omgeving van dit bijgebouw stond verscholen een tweede ruimte op gesteld. Ook in deze ruimte was een hennepkwekerij ingericht. Deze ruimte was recent geoogst en was op moment van aantreffen zonder hennepplanten. In deze ruimte stonden ruim 100 gebruikte kweekpotten met henneprestanten. Bij het onderzoek bleek dat ook deze kwekerij gereed stond voor hergebruik en bleek er een elektriciteitskabel te zijn gelegd naar een woning aan de Akkerdreef. Hier werd niemand thuis aangetroffen. Deze kwekerij werd inbeslaggenomen en ontmanteld en omdat de gebruikte elektriciteit ook illegaal werd verkregen, werd dit gebouw en de woning van het energienetwerk afgekoppeld.

Tweede adres Akkerdreef Hoogerheide
Bij een volgende woning aan de Akkerdreef te Hoogerheide bleek ook daar in een tuinhuisje een hennepkwekerij in werking. Deze was verdeeld over twee ruimtes met 52 en 30 bijna oogstrijpe hennepplanten. Uit onderzoek bleek dat ook uit deze kwekerij vermoedelijk meerdere oogsten zijn behaald. Ook hier bleek dat de elektriciteit illegaal verkregen werd, waardoor deze woning en het tuinhuisje van het netwerk werd afgekoppeld.

Derde adres Akkerdreef Hoogerheide
Verderop bij een andere woning aan de Akkerdreef te Hoogerheide werd eveneens in een tuinhuisje een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen met 82 grote hennepplanten. Bij deze kwekerij, die gezien de gebruik sporen al langer in bedrijf was, werd de aanwezige bewoonster aangehouden en naar het politiebureau gebracht voor verhoor. Ook hier bleek sprake van diefstal van elektriciteit en werd de woning en het tuinhuisje afgesloten van het energienetwerk.

Vierde adres Akkerdreef Hoogerheide
Vervolgens bleek bij de buren aan de Akkerdreef eveneens in een tuinhuisje een hennepkwekerij in werking te zijn. In de ze kwekerij stonden 80 oogstrijpe hennepplanten. De bewoner was niet aanwezig. Ook hier was sprake van diefstal elektriciteit zodat ook deze panden van het netwerk zijn afgesloten.
Vijfde adres Leemstraat Roosendaal
In een woning aan de Leemstraat te Roosendaal bleek dat er ook een hennepkwekerij in werking was. Deze plantage  die voor storingen op het energienetwerk zorgde, werd na lang zoeken aangetroffen en bleek verdeeld over een schuur en drie  ruimtes in de woning te zijn verdeeld. Deze zorgvuldig en nagenoeg zelfstandig opererende hennepkwekerij was nu voor zien van in totaal 499 hennepplanten van ongeveer 3 weken oud. In de woning werd niemand aangetroffen. De elektriciteit werd illegaal afgetakt onder de woning van de hoofdtoevoerleiding. De woning werd daarom vanaf de straatzijde van het netwerk afgekoppeld.
Zes adres Kraaijendijk Heiningen
Als laatste woning werd een woning bezocht aan de Kraaijendijk te Heiningen. Ook hier bleek dat er drie ruimtes waren ingericht als een hennepkwekerij die recent geoogst waren. De elektriciteit voor deze kwekerij bleek in deze woning eveneens illegaal afgetakt. In de nog volledig ingerichte kweekruimtes waren naar telling 478 hennepplanten gekweekt en wordt bij de exacte aantallen nog een berekening gemaakt van het verkregen voordeel. Ook deze woning is ven het energienetwerk afgekoppeld. Tegen alle verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt.  Alle inbeslaggenomen goederen en planten met een straat waarde van 20.7000 euro zijn inmiddels ter vernietiging overgebracht.
Prioriteit
Politie, openbaar ministerie en gemeenten geven veel prioriteit aan de aanpak van hennep. Deze plantages veroorzaken vaak stankoverlast, leveren brandgevaar op en bovendien is er dikwijls een relatie met georganiseerde misdaad (geweld, inbraken, overvallen, ripdeals en liquidaties). Burgers die tips hebben over de aanwezigheid van hennepkwekerijen kunnen dit doorgeven:

via de politieapp of het meldformulier op politie.nl/melden,
via 0900-8844 of WhatsApp (0612207006),
anoniem via 0800-7000 of het meldingsformulier van M,