Bergen op Zoom/Roosendaal - Controle op gevaarlijk rijgedrag door afleiding

3 september 2016 12:53
Bron: Politie.nl

Vrijdag heeft het team verkeer tussen 08.00 en 16.00 uur een controle gehouden op de A58 bij Bergen op Zoom en in Roosendaal en omgeving. Daarbij is speciaal gekeken naar bestuurders die niet handfree aan het bellen of aan het sms’en zijn. Ook is gecontroleerd op het niet dragen van een gordel en snelheidsovertredingen.

Zeeland-West-Brabant - mediadesk West
Er zijn elf bekeuringen uitgedeeld: één voor niet handsfree bellen, negen voor het niet dragen van een gordel en één vanwege een fietsendrager zonder kentkenplaat. Daarnaast kon een aantal bestuurders geen rijbewijs tonen; deze kregen opdracht om het bewijs op te halen later aan agenten te tonen.
Een beetje chauffeur laat zich niet afleiden
Bij de meerderheid van alle ongevallen en bijna-ongevallen speelt enige vorm van afleiding of onoplettendheid een rol in de drie seconden voorafgaand aan het incident. Wanneer automobilisten er tijdens het rijden hun gedachten niet bij hebben, wordt hun reactietijd langer en vertonen ze afwijkend gedrag. Uit onderzoek blijkt dat telefoneren een sterker negatief effect heeft op de rijvaardigheid dan enkele glazen alcohol. Sms’en heeft zelfs nog grotere gevolgen voor de alertheid dan bellen. Bestuurders die door hun telefoon worden afgeleid gaan langzamer rijden, vertonen slingerend rijgedrag. Omdat zij hun omgeving minder goed waarnemen remmen zij als dat nodig is later en harder. Hierdoor ontstaan onnodig gevaarlijke situaties. 
Vergroot zelf verkeersveiligheid
Voorkom ongelukken! Bel altijd handsfree en houd het gesprek kort. Zoek een parkeerplaats voor de langere gesprekken, het versturen van sms-berichten en het bedienen van navigatieapparatuur. Hiermee helpt u de verkeersveiligheid te vergroten. Medeweggebruikers zullen u dankbaar zijn!

Noord-Holland Noord-Holland Noord Bergen

  • 104775ef51c08aeb9f41cf6079aa76e1