Eindhoven - "Kunt u het echte vuurwapen aanwijzen?"

14 juni 2018 06:00
Bron: Politie.nl

Gewapend met een kist met daarin 5 nepwapens en 2 vuurwapens namen collega’s de proef op de som bij het winkelend publiek in Eindhoven. Zouden zij écht van namaak kunnen onderscheiden? “Wat moeilijk, je ziet geen verschil. Is die nep, dat meen je niet”, waren reacties die we voorbij hoorden komen. Het viel niet mee, vrijwel niemand wist beide vuurwapens eruit te pikken.

De landelijke campagne nepvuurwapens is afgelopen maandag van start gegaan. Oost-Brabant scoort al jaren hoog als het gaat om inbeslaggenomen nepwapens. Het aantal incidenten waarbij een vuurwapen of een daarop gelijkend voorwerp wordt gebruikt neemt ook steeds verder toe. Een kleine greep uit verschillende incidenten: Begin deze maand werden een onderhandelaar en arrestatieteam ingeschakeld toen een buurtbewoner zag hoe iemand in zijn slaapkamer de slede van een vuurwapen naar achteren haalde. Uiteindelijk bleek het om een BB-gun te gaan. Een dag later werd er in Veghel een gasalarmpistool in een woning aangetroffen. In Waalre werd een jeugdbende opgepakt met nepvuurwapens die niet van echt te onderscheiden waren en vorige week moest de Explosieven Opruimingsdienst komen opdraven omdat een Eindhovenaar zijn bovenwoning vol had liggen met wapens en munitie, waaronder ook replica’s.

Wij weten het allemaal: nepvuurwapens, ze zijn levensgevaarlijk! Vaak niet van echt te onderscheiden, laat staan wanneer je er op straat mee geconfronteerd wordt. De landelijke campagne loopt tot 22 juni.