Den Haag - Beleef een levensechte babbeltruc met een VR-bril

22 juni 2018 06:00
Bron: Politie.nl

Oplichters en dieven gaan vaak zo geraffineerd te werk dat zij mensen van alles op de mouw spelden om bij iemand binnen te komen. Vooral ouderen laten deze mensen binnen en worden vervolgens slachtoffer van deze zogenoemde babbeltrucs. Om u alert te maken op deze manier van oplichten, zal een politieagent op zaterdag 23 juni tijdens de braderie op de Fahrenheitstraat in Den Haag voorlichting geven over het gevaar van babbeltrucs, met behulp van een VR-bril.

Op de braderie op zaterdag 23 juni 2018, zal agent Jesper u namens de politie Den Haag alles vertellen over babbeltrucs. Met behulp van een Virtual Reality (VR) bril, kunt u zelf ervaren hoe een babbeltruc in zijn werk gaat. Als u deze VR-bril opzet wordt er met een app een babbeltruc-situatie nagebootst, waarin u 360 graden om u heen kunt kijken. Zo kunt u duidelijk zien hoe een babbeltruc in zijn werk gaat. U kunt zaterdag van 09:00 uur tot 16:00 uur langskomen bij de stand van de politie om de VR-bril uit te proberen.

Wat is een babbeltruc
Oplichters die gebruik maken van babbeltrucs denken goed na over welke smoes zij vertellen en weten hun verhaal daarom erg geloofwaardig over te brengen. De oplichters vertellen bijvoorbeeld dat zij van de bank zijn, of van de gemeente of thuiszorg. Ook doen zij zich regelmatig voor als meteropnemer, agent of nieuwe buur. Dit doen zij altijd slechts met één doel: toegang krijgen tot uw woning om u vervolgens te beroven van uw kostbaarheden als sieraden, of uw pinpas met bijbehorende code.

Voorkom babbeltrucs
De belangrijkste tip om te voorkomen dat u zelf slachtoffer wordt van een babbeltruc is om onbekenden niet zomaar in uw huis binnen te laten. Controleer altijd of de persoon die aanbelt ook echt is wie hij zegt dat hij is. Bel bijvoorbeeld ter controle altijd eerst naar het betreffende bedrijf of de instantie of de persoon die bij u voor de deur staat wel voor hen werkt. Laat u toch iemand binnen, verlies hem of haar dan niet uit het oog. Doe ’s avonds laat en ’s nachts niet open als u niemand meer verwacht en u niet weet wie er voor uw deur staat.