Amsterdam - Steekincident Amsterdam CS: onderzoek richt zich op terroristisch motief

2 september 2018 11:27
Bron: Politie.nl

Op het Centraal Station in Amsterdam heeft vrijdag kort na het middaguur een steekincident plaatsgevonden. Daarbij zijn twee personen gewond geraakt. Agenten hebben een verdachte aangehouden. Het rechercheteam dat onder leiding van de officier van justitie onderzoek doet naar de toedracht van het incident, richt zich op een terroristisch motief.

Alert en snel optreden
Het team verdenkt de 19 jarige Afghaan met een Duitse verblijfsvergunning, Jawed S. , ervan opzettelijk twee personen te hebben neergestoken. Uit de eerste verklaringen van de verdachte blijkt dat hij hierbij een terroristisch motief had. Dankzij alert en snel optreden van agenten op het Centraal Station kon direct worden ingegrepen.
Huiszoeking in Duitsland
Uiteraard is het onderzoek nog in volle gang om alles rond deze verdachte en zijn motief in beeld te brengen. Hierbij is intensief contact met de Duitse autoriteiten. Inmiddels heeft de Duitse politie op verzoek van de Nederlandse justitie huiszoeking verricht in de woning van de verdachte in Duitsland. Er zijn o.a. meerdere gegevensdragers inbeslaggenomen die zullen worden onderzocht. De verdachte wordt aanstaande maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij zit in alle beperkingen en dat betekent dat de verdachte geen contact met de buitenwereld heeft behoudens met zijn advocaat.
Geen aanvullende maatregelen
De Amsterdam driehoek heeft naar aanleiding van het incident gekeken of het nodig is om aanvullende veiligheidsmaatregelen te nemen in Amsterdam. Het kordate optreden van de politie gisteren laat zien dat Amsterdam voorbereid is op dit soort incidenten. De Amsterdamse driehoek ziet op dit moment geen aanleiding om aanvullende maatregelen te nemen. Hierover is nauw contact met de NCTV.

 

(Dit is een persbericht van de driehoek _ gemeente, openbaar ministerie en politie_ in Amsterdam.)
Geen aanvullende maatregelen