Oldenzaal - Gevonden brief leidt tot grote politieactie

28 december 2017 14:13
Bron: Politie.nl

De politie heeft donderdagmiddag 28 december onderzoek gedaan in een internationale trein. De trein was stilgezet nabij station Oldenzaal na een gevonden brief. De trein is inmiddels helemaal onderzocht en de situatie is veilig verklaard.

De politie ontving aan het einde van de ochtend informatie over een gevonden brief op het NS-station in Amsterdam. Uit de brief kon worden afgeleid dat er mogelijk sprake was van een gevaarlijke situatie in de internationale trein die vanuit Amsterdam onderweg was naar Duitsland. De politie nam het zekere voor het onzekere en is direct met een onderzoek begonnen. 
Evacuatie
85 reizigers zijn geëvacueerd en opgevangen in een nabijgelegen ziekenhuis. De omgeving van het station werd afgezet. De trein is volledig onderzocht maar er bleek geen sprake van een gevaarlijke situatie. De reizigers konden hun reis met bussen vervolgen.
Rechercheonderzoek
De exacte aanleiding wordt momenteel onderzocht. De politie is inmiddels een rechercheonderzoek gestart. De politie begrijpt dat er veel vragen zijn over de aanleiding. Die vragen heeft de politie ook en vormen een belangrijk onderdeel van het rechercheonderzoek.
Eerdere berichtgeving
Hieronder leest u de eerdere berichtgeving over dit onderwerp.
Dit bericht wordt niet langer geactualiseerd.

Bij de politie kwam aan het einde van donderdagochtend 28 december een melding binnen van een verdachte situatie in een internationale trein.  Deze trein is gestopt bij station Oldenzaal. De politie is een onderzoek gestart. Ongeveer honderd passagiers zijn geëvacueerd en worden elders opgevangen. 

14:22 Op dit moment worden de reizigers geïnformeerd. Later volgt een uitgebreider bericht met meer uitleg over deze situatie.  

14:21 De politieactie in Oldenzaal is afgelopen.  Er was sprake van een mogelijk gevaarlijke situatie in de trein. We namen geen enkel risico. De trein is uit voorzorg ontruimd. Inmiddels is duidelijk dat de situatie veilig is. 

13:53 Via het twitteraccount @POL_Oldenzaal kunt u ook de laatste updates zien/volgen met betrekking tot de situatie rondom de stilgezette trein in Oldenzaal.

13:47 De Koninklijke Marechaussee (KMAR) helpt de politie  bij het onderzoek.

13:39 In totaal zijn er 85 treinreizigers opgevangen door de hulpdiensten.
Alle treinreizigers worden geregistreerd. Dit is een standaardprocedure bij dergelijke situaties.
De treinreizigers krijgen hierover uitleg. 

13:38 We krijgen veel vragen over de aanleiding van deze situatie. Daarbij wordt gesproken over een dreigbrief. Op dit moment is het onderzoek in volle gang en kunnen we daarover nog niets melden. 

13:36 Politiehond wordt ingezet voor onderzoek in de trein. 

13:34 Treinverkeer is stilgezet. Ook de omgeving is afgezet.