Straffen geëist na dodelijk ongeval speeltuin

Foto: ANP

4 maart 2019 16:51
Bron: ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft werkstraffen tot 240 uur geëist in de zaak rond een dodelijk ongeval in een indoorspeeltuin in Grootebroek, op 31 december 2015. Het slachtoffer was een 4-jarig jongetje, dat met een groep kinderen van de buitenschoolse opvang een uitje naar de speeltuin maakte.

Het kind beklom een opblaasbaar toestel van enkele meters hoog. Het klimtoestel was eigenlijk bedoeld als onderdeel van de meerkamp voor oudere kinderen. In de praktijk werd het door kinderen vooral gebruikt als glijbaan, tegen de veiligheidsvoorschriften in. Het jongetje viel van een paar meter hoogte vanaf de rand naar beneden. Valdempend materiaal naast het toestel ontbrak. Het kind liep ernstig hersenletsel op en overleed op 9 januari 2016 in het ziekenhuis.

Het OM bracht de directeur en een leidinggevende van de speeltuin voor de rechter, op verdenking van dood door schuld. Daarnaast vervolgt het de opvangmedewerkster die met de kinderen op stap was. De hoogste eis was voor de directeur. Tegen zijn eveneens gedagvaarde bv eiste het OM een boete van 20.000 euro. Volgens het OM heeft de directeur ,,een potje gemaakt van alle veiligheidsaspecten'' in de speeltuin. ,,Hoe kun je daar geen oog voor hebben in zo'n bedrijf?'' vroeg de officier van justitie zich hardop af. ,,Kwalijk en schandalig'', zo kwalificeerde hij het handelen van de verdachten. De leidinggevende hoorde 180 uur tegen zich eisen.

De opvangmedewerkster (eis: 100 uur) heeft, meent het OM, ,,haar verantwoordelijkheden verzaakt'' door in haar eentje op stap te gaan met tien kinderen. ,,Dat zijn er te veel'', aldus de officier. De officier noemde het ,,onbegrijpelijk'' dat de vrouw niet heeft ingezien dat ze niet voldoende toezicht kon houden.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aansprakelijkheid heeft erkend voor het ongeluk. Het heeft na een inspectie van de speeltuin niet genoeg actie ondernomen.

Laatste update: 4 maart 2019 17:17

Noord-Holland Noord-Holland Noord Ongeval
  • b72d9d775b7ec03b5b967463ec242d27