Nederland - Eerste aanhouding na aangiftes Turkse gemeenschap

5 september 2016 12:22
Bron: Politie.nl

Onderzoeken naar aanleiding van aangiftes na de couppoging in Turkije hebben maandagmorgen geleid tot de arrestatie van een 42-jarige Rotterdammer. Hij wordt verdacht van opruiing, belediging, vernieling, bedreiging en haatzaaien.

Sinds de couppoging in Turkije op 15 juli zijn er spanningen in de Turkse gemeenschap in Nederland. De politie houdt goed in de gaten wat er speelt. Zo onderhouden wijkagenten nauwe contacten met bewoners, bedrijven en scholen.
Empatisch
Peter Slort houdt zich als landelijk portefeuillehouder met de Turkse spanningen bezig. Hij is helder over de opstelling van de politie. ‘We zetten in op de-escalatie, maar als het nodig is, grijpen we direct in. We zijn een politie voor iedere Nederlander die slachtoffer wordt van een misdrijf. We kiezen geen kant, maar zijn neutraal en empatisch, met veel inlevingsgevoel en begrip voor de moeilijke situatie waarin veel Turkse mensen zich nu bevinden. Zij moeten zich veilig voelen om aangifte te doen en weten dat hun aangifte in goede handen is bij rechercheurs die de zaak zorgvuldig onderzoeken in overleg met het OM.’
Strafrechtelijke acties
Bijna de helft van de aangiftes komt uit de Eenheid Rotterdam en dan met name uit de Maasstad. In elk district van de Eenheid Rotterdam coördineren twee rechercheurs de aangiften. Die worden verzameld en door een team onder aansturing van een officier van justitie beoordeeld op opsporingsindicaties en mogelijke strafrechtelijke acties.
Aanhouding Rotterdammer
Dat heeft nu dus geleid tot de aanhouding van een 42-jarige Rotterdammer. Hij komt terug in veel aangiftes. Hem wordt opruiing, belediging, vernieling, bedreiging en haatzaaien ten laste gelegd.

Naar verwachting zullen de komende tijd meer aanhoudingen volgen in het land.