Den Haag e.o. - Kijk uit voor mensen die met een smoesje binnen willen komen

6 februari 2018 05:01
Bron: Politie.nl

Het kan iedereen gebeuren, maar vooral ouderen worden slachtoffer van babbeltrucs. Vorige week nog werden vier verdachten aangehouden die door het hele land slachtoffers maakten. Oplichters en dieven proberen u van alles op de mouw te spelden met maar één doel: bij u binnenkomen en iets van u stelen. Het kan zijn dat u voelt dat er iets niet in de haak is, maar het onbeleefd vindt om iemand niet te woord te staan of binnen te laten. Toch… laat nooit onbekenden binnen, hoe onaardig u dit ook vindt.

De mooiste smoesjes

Oplichters zijn er in alle soorten en maten: van man tot vrouw en van jong tot oud. Vaak ogen ze vriendelijk en wekken ze vertrouwen. Kortom: u kunt ze niet vooraf herkennen. Ze kunnen bij u aanbellen en zich voorstellen als medewerkers van de thuiszorg of het energiebedrijf of als nieuwe buur. Ze kunnen u om hulp vragen, bijvoorbeeld geld voor benzine of een taxi, maar het kan ook zijn dat ze u iets willen aanbieden. Over deze smoesjes hebben ze goed nagedacht en daarom klinken ze ook vaak geloofwaardig. Laat u echter niet foppen, want ze willen maar een ding en dat is bij u binnenkomen. Eenmaal binnen zorgt de dader - soms zijn het er meer - dat u wordt afgeleid en wanneer hij of zij weer weg is, ontdekt u dat uw bankpas, geld of sieraden verdwenen zijn.

Wat kunt u het beste doen

Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie het is en wat hij of zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.
Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten met een kierstandhouder. Of laat een deurspion in uw deur zetten. Zo kunt u zien wie er voor de deur staat zonder uw deur open te doen.
Vraag altijd naar een legitimatiebewijs. Ook als iemand zegt van de gemeente, een bedrijf of instelling te zijn. Heeft iemand geen legitimatiebewijs bij zich, maak dan een nieuwe afspraak. Vertrouwt u het niet? Bel dan 112.
Laat nooit mensen uw huis binnen. Om aan buit te komen maken sommige dieven gebruik van geweld. Raak dan niet in paniek. Blijf altijd rustig en probeer met praten de man of vrouw naar buiten te krijgen. Kijk goed naar de man of vrouw en probeer te onthouden hoe hij of zij er uitziet Zijn ze de deur uit, kijk door het raam waar ze heen lopen. Bel direct 112 en vertel uw verhaal.
Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.