Zaandam - Man aangehouden na mishandeling van agent

7 januari 2019 11:53
Bron: Politie.nl

De politie heeft zondagmiddag tegen vijf uur een 16-jarige Zaandammer aangehouden. Hij wordt verdacht van mishandeling van een politieagent.

De Zaandammer reed op een bromfiets over de Peperstraat. Na een stopteken werd de verdachte op de A.G.Verbeekstraat aan de kant gezet. De verdachte wilde verder ‘steppen’ en luisterde niet naar de agenten, die hem daarbij aan zijn kleding vastpakten. Vervolgens sloeg de verdachte een van de agenten hard in het gezicht. De andere agent moest dreigen met gebruik van pepperspray om de 16-jarige verdacht weer tot bedaren te brengen. Daarna is hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau, waar de jongeman in verzekering is gesteld. Door de agent is aangifte van mishandeling tegen hem gedaan is door een arts behandeld aan het politibureau. Bij geweld tegen politieambtenaren wordt altijd aangifte gedaan.

Lees hieronder hoe dat werkt;  https://www.politie.nl/themas/geweld-tegen-politie-en-hulpverleners.html
Aan wat voor gedragsregels dien ik mij te houden?
De politie en medewerkers met een publieke taak bieden hulp of service aan mensen die daar behoefte aan hebben. De politie zet zich in om u zo goed mogelijk te helpen, maar vraagt daarbij wel wederzijds respect. De politie begrijpt emoties, maar heeft geen begrip voor agressie en geweld. Wat wordt van u verwacht?

Gedraag u netjes: agressief of gewelddadig gedrag wordt nooit geaccepteerd.
Geef de politieman de ruimte om zijn werk te doen.
Volg de aanwijzingen op.
Verstoor de orde niet.

Altijd een reactie!

Incidenten waarbij politiemedewerkers agressief of gewelddadig worden behandeld, hebben hoge prioriteit. Er volgt altijd een reactie. Hoe?

Politiemedewerkers zijn duidelijk in wat wel en geen toelaatbaar gedrag is en spreken de agressieve persoon er direct op aan. Fysiek geweld wordt natuurlijk niet geaccepteerd, evenmin als bedreiging, mishandeling of belediging. Verdachten worden gelijk aangehouden.
De politie registreert alle incidenten met agressie en geweld.
De politie doet altijd direct aangifte.
Het Openbaar Ministerie brengt de dader zo snel mogelijk voor de rechter en eist driemaal zo hoge straffen. Daarbij kan het Openbaar Ministerie snelrecht of supersnelrecht toepassen. Bij snelrecht vindt de rechtszaak tegen de verdachte binnen veertien dagen na het incident plaats, bij supersnelrecht binnen drie dagen.
Schade wordt altijd verhaald op de dader.