Preventief fouilleeractie Zaandam

27 april 2019 10:26
Bron: Politie.nl

Tijdens een preventief fouilleeractie in het centrum van Zaandam werden twee personen aangehouden wegens het bezit van drugs en een wapen.

Kort na middernacht werd een 53-jarige Purmerender aangehouden op de Dam in Zaandam. Hij bleek een wapen bij zich te hebben. Het ging om een mes, welke was ingebouwd in een oude niet meer werkende aansteker. Het lemmet kwam tevoorschijn als op de aansteker een knop werd ingedrukt. Het wapen werd in beslag genomen. Ook een zakmes, die de verdachte bij zich had, werd ingenomen.

Omstreeks 01.15 uur controleerde de politie op de Wilhelminakade een 19-jarige Zaandammer. Hij bleek zevenentwintig (vermoedelijk) XTC-pillen bij zich te hebben en vier henneptoppen. Ook deze drugs zijn in beslag genomen.

Preventief fouilleren

In december 2018 heeft de gemeenteraad van Zaanstad de burgemeester de bevoegdheid gegeven het centrum van Zaandam en de wijk Poelenburg aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie, na verkregen toestemming van een officier van justitie, in deze gebieden preventief mag fouilleren. Hierbij gaat het om het onderzoeken van tassen, voertuigen en kleding. Het doel van de actie is het tegengaan van illegaal wapenbezit, waarmee een daadwerkelijke bijdrage wordt geleverd aan de veiligheid op straat. De preventief fouilleeractie is gebonden aan strenge regels, zodat iedereen binnen het aangewezen gebied in gelijke mate kans loopt gecontroleerd te worden.

2019079470 - 497