Almelo - Geen data-lek bij Gemeente Almelo

8 november 2016 07:00
Bron: Politie.nl

Politie heeft onderzoek ingesteld en heeft geen strafbaar feit ontdekt.

Er zijn vermoedelijk geen gegevens gelekt bij een data-lek bij de gemeente Almelo. De politie heeft uitvoerig onderzoek gedaan en vastgesteld dat er geen strafbaar feit is gepleegd.

In september deed de gemeente aangifte van computervredebreuk.  Het vermoeden bestond dat de computersystemen geïnfecteerd waren met een computervirus. Het team Digitale Opsporing van de politie Oost-Nederland is meteen een onderzoek gestart in samenwerking met de gemeente.  Rechercheurs hebben onderzocht of er sprake was van een inbreuk op de systemen en of er data is verdwenen.

Samenwerking met NCSC en THTC

De gemeente schakelde ook externe onderzoeksbureau’s in om het ‘lek’ te onderzoeken, ook  de bevindingen van deze bureau’s zijn door de recherche bekeken.  Daarnaast werkten de rechercheurs samen met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie en Team High Tech Crime (THTC) van de politie.

Niemand benadeeld

Nu het onderzoek is afgerond heeft het team Digitale Opsporing vastgesteld dat er geen strafbaar feit heeft plaatsgevonden. Niemand heeft ingebroken in de systemen van de gemeente. Op basis van de informatie die de politie heeft concludeert het team dat er vermoedelijk ook geen gegevens gelekt zijn. Op basis van de beschikbare informatie is dit niet met 100% zekerheid vast te stellen. Er is wel vastgesteld dat er met zekerheid geen data is gelekt waarmee burgers benadeeld kunnen worden.

Meer weten over de aanpak van cybercrime bij de politie?

 

2016454659 ^cw

 

Overijssel Groningen Almelo

  • 9fdbcb370d7a93c70611e6e6d75098c4