Deepdotweb.com offline door internationale samenwerking in Driebergen

9 mei 2019 17:11
Bron: Politie.nl

De Nederlandse politie heeft op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten een server uit de lucht gehaald. Op deze server werd de website deepdotweb.com gehost. De server is afgelopen dinsdag 6 mei in Rotterdam in beslag genomen.

In het onderzoek naar Hansamarket kwam er een link naar voren met de website deepdotweb. Hier konden bezoekers de populariteit maar bijvoorbeeld ook de betrouwbaarheid van de darkmarkets bekijken. Bezoekers lieten ook reviews achter van de verschillende darkmarkets die daar op de lijst stonden. Op het moment dat bezoekers vanaf deepdotweb.com doorklikten naar een darkmarket werd dit onthouden door de site. Plaatsten bezoekers(buyers) daadwerkelijk een bestelling, dan ging een percentage van die bestelling naar de site waar ze vandaan kwamen, deepdotweb.

Deepdotweb

Deze website was al sinds 2013 online en verwees naar meerdere darkmarkets, zoals bijvoorbeeld Alphabay, Hansamarket en WallStreetMarket die allemaal offline zijn gehaald door internationale samenwerking tussen overheidsdiensten. Op deze darkmarkets konden kopers drugs, wapens, malware, hacking tools, bankpassen, vervalste documenten en nog veel meer illegale goederen aanschaffen.

Onderzoek deepdotweb

Team Darkweb heeft informatie voor het Amerikaanse onderzoek aangeleverd en is op zoek gegaan naar de servers. Op basis van gegevens van de verdachte en onderzoek naar de infrastructuur zijn de servers gelokaliseerd.

Server offline

Tegelijkertijd met de aanhoudingen van de admins in het buitenland werd in Nederland de server offline gehaald door Team Darkweb met medewerking van het Team Digitale Opsporing van de eenheid Rotterdam. De servers zijn in beslag genomen en er is een image van gemaakt die nu verder wordt onderzocht. In Nederland zijn geen aanhoudingen verricht.

Niet ongrijpbaar

Verkopers, kopers en ook beheerders van illegale marktplaatsen en websites die daarnaar verwijzen en die daar geld mee verdienen wanen zich vaak ongrijpbaar voor politie en justitie. Door het uitvoeren van strafrechtelijke onderzoeken naar deze criminelen wordt duidelijk dat het darkweb helemaal niet zo anoniem is als de gebruikers mogelijk denken. Door internationale samenwerking is de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van deze markten wederom grote schade toegebracht.