Limburg - Tientallen caravans van vakantiegangers gecontroleerd

22 juli 2018 06:00
Bron: Politie.nl

In een gezamenlijke actie gericht op verkeersveiligheid zijn vandaag tientallen auto's met caravan of vouwwagen en campers gecontroleerd, die onderweg waren richting het zuiden. De jaarlijks terugkerende controle richt zich erop om te controleren of vakantiegangers hun zaken goed op orde en hebben en veilig op vakantie gaan.

De vakantiegangers werden willekeurig van de autosnelweg A2 gehaald door de politieagenten te motor, ter hoogte van Elsloo en vervolgens door medewerkers van de politie basisteam Westelijk Mijnstreek, de verkeerspolitie uit Heinsberg (Duitsland), de Landelijke Eenheid, de brandweer en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) gecontroleerd. Het doel van de gezamenlijke caravancontrole is om vooral bewustzijn te creëren bij vakantiegangers: zorg dat je caravan of vouwwagen vóór vertrek in orde is en je veilig de vakantie ingaat.

De ervaring leert dat het grotendeels de vakantiegangers positief staan ten opzichte van deze controles. Voor velen is het een bevestiging dat hun zaakjes in orde zijn en ze met een veilig gevoel naar hun vakantiebestemming kunnen rijden.
Scherpe blik tijdens controle
De voertuigen werden grondig geïnspecteerd op onder andere de verlichting, hulpkoppeling, remmen, gewicht en belading, spiegel, trekhaak, vering, onderstel, bandenspanning en -profiel. Specialisten van de brandweer checkten de leidingen van gas- en elektrische installatie van de caravan op veiligheid. De politie keek ook of rijbewijs en de kentekenbewijzen kloppen. Dat wil zeggen: mag deze bestuurder met deze combinatie rijden, zijn de vereiste papieren in orde en mag deze caravan inderdaad wel achter deze auto hangen.
Goed voorbereid op reis
Tot tevredenheid van de politie bleek tijdens de controle dat het merendeel van de automobilisten de zaken in orde had en zij konden snel weer hun reis naar hun vakantieoord hervatten. Toch bleek niet iedereen alles in orde te hebben tijdens de controleplaats in Elsloo. Enkele automobilisten moesten wat boodschappen uit de caravan overladen in de auto, een wiel van de caravan verwisselen dat langzaamaan leeg liep of toch nog wat van de ingeslagen boodschappen terug naar huis brengen om niet te zwaar beladen te zijn.
Check zelf altijd of alles in orde is
Ook waren er enkele automobilisten die hun zaken minder goed in orde hadden. Zo werden bij een bestelbus met aanhanger onderweg naar Marokko door medewerkers van RDW en politie enkele technische mankementen ontdekt, waarna werd besloten om bij een nabij gelegen keuringsstation van de Rijksdienst voor het Wegverkeer nader onderzoek te verrichten. Een automobilist uit de omgeving Tilburg bleek volgens de autopapieren van zijn hybride auto slechts 750 kilogram aan gewicht te mogen trekken. Zijn caravan was echter met rond de 1.200 kilogram te zwaar beladen voor dit type auto. De man en zijn gezin hebben besloten de caravan te parkeren en hebben deze enkele uren later met een andere auto opgehaald, nadat ze eerst nog de nodige zaken hadden overgeladen uit de caravan. Belangrijkste tip is dat je thuis voor vertrek altijd alles goed naloopt en (technisch) controleert, zodat je onderweg niet voor verrassen komt te staan. Denk aan je veiligheid, die van andere inzittenden en de overige weggebruikers voordat je op vakantie gaat.

Utrecht Achterveld

Brand Overig
  • 46415aa668a80831cff87eaf48ff0b2e