Den Haag - Verdachten aangehouden op verdenking van witwassen

24 juli 2018 06:00
Bron: Politie.nl

De districtsrecherche Den Haag Centrum hield in de vroege ochtend van woensdag 4 juli drie verdachten aan op verdenking van witwassen. Zaterdag 7 juli werd er nog een vierde verdachte, een vrouw, aangehouden. De verdachten zijn inmiddels voor de raadkamer verschenen, drie van hen zitten nog vast.

Begin maart kwam bij de districtsrecherche informatie binnen over de nu aangehouden verdachten. Op basis van de informatie startte de recherche een uitgebreid onderzoek naar de spreekwoordelijke ‘handel en wandel’ van de verdachten. Het onderzoek leidde woensdag 4 juli tot de aanhouding van de  mannen. Zij werden in de vroege ochtenduren van hun bed gelicht.  Pascal Derksen, Teamchef districtsrecherche Den Haag Centrum: “We zijn blij met het resultaat, we doen er alles aan om ondermijning aan te pakken. Dit onderzoek is hier een mooi voorbeeld van.”
Doorzoekingen
Ook volgde doorzoekingen in een café op de Vaillantlaan, een café en een internetcafé  op het Paletplein, een administratiekantoor en in totaal zes woningen. Tijdens de doorzoekingen werden onder meer administratie, computers en randapparatuur, luxe goederen, ruim 250.000 euro aan cashgeld en vier auto’s in beslag genomen.
Verdachten
De verdachten, drie mannen en een vrouw , allen uit Den Haag, in de leeftijd van 35, 39,40 en 46 jaar oud  werden ingesloten op het politiebureau. De raadkamer besliste donderdag 19 juli dat de verdachten nog 90 dagen in bewaring blijven. De vrouwelijke verdachte werd al eerder geschorst door de rechter-commissaris, maar blijft wel verdachte. Omdat de verdachten na de aanhoudingen in beperkingen zaten, wat inhoudt dat zij alleen contact mochten hebben met hun advocaat, kon er niet eerder inhoudelijk over de zaak bericht worden.
Ondermijning
Ondermijning (de vermenging van de onder- en de bovenwereld) is een maatschappelijk probleem en komt in vele vormen voor. De buurman die wiet verbouwt op zijn zolder waardoor brand kan ontstaan, een buurtbewoner die uitkeringsfraude pleegt, mensenhandelaren die hun slachtoffers dwingen tot prostitutie, grootschalige hennepteelt, maar ook overlastgevende hangjongeren op een pleintje die ervoor zorgen dat omwonenden geen aangifte durven te doen.

Soms gaan er achter ondermijning criminele organisaties schuil die enorme winsten maken met hun activiteiten, zoals bijvoorbeeld bij grootschalige hennepteelt. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed, horeca en het verkrijgen van vergunningen. Omdat dergelijke organisaties geweld, afpersing en corruptie niet schuwen, heeft de aanpak van ondermijning een hoge prioriteit. De politie werkt daarbij nauw samen met haar partners. Informatie over ondermijnende activiteiten wordt bij elkaar gevoegd. Samen met signalen vanuit bijvoorbeeld buurtbewoners, gemeenten of particuliere organisaties zoals banken en verzekeraars geeft dit een completer beeld en treedt de overheid waar mogelijk strafrechtelijk of bestuurlijk op.