Amersfoort - Inzet stroomstootwapen in Amersfoort

30 juli 2018 06:00
Bron: Politie.nl

In het centrum van Amersfoort is in de nacht van 29 juli 2018 een vechtpartij ontstaan, waarbij de politie gebruikt heeft gemaakt van het stroomstootwapen.

Rond 1.30 uur ‘s nachts kwam een melding binnen van een vervelende groep jonge mannen in de Amersfoortse horeca. Agenten zijn op de melding af gegaan en spraken de groep aan. Na dit gesprek liep de groep in de richting van de Nieuweweg en leek het weer rustig. Toen de politiewagen de groep echter wilde passeren gingen twee mannen voor de auto lopen. Na meerdere verzoeken aan de kant te gaan, escaleerde de situatie. Een politieagent werd daarbij tegen de grond geworpen. Toen hij opnieuw aangevallen werd, besloot zijn collega het stroomstootwapen in te zetten. In de tussentijd arriveerde versterking die de rest van de groep in linie op afstand wist te houden. Hierna was de situatie weer onder controle en was het mogelijk twee verdachten aan te houden.

Afweging
Soms moet de politie geweld gebruiken. De politie streeft ernaar om met minimaal geweld een maximaal effect te sorteren. Om dit goed te borgen zorgt de politie dat medewerkers goed getraind zijn, dat zij verantwoording afleggen over het gebruikte geweld en dat geweld altijd wordt getoetst aan de geweldsinstructie. Het stroomstootwapen is een middel dat kan worden ingezet als de wapenstok of pepperspray niet effectief zijn en het gebruik van zwaardere geweldsmiddelen zoals het pistool of de politiehond niet wenselijk is. De kans op ernstig letsel als direct gevolg van het stroomstootwapen is zeer gering, ook voor de verdachte in deze situatie heeft de inzet van het stroomstootwapen geen gevolgen gehad.

 

Utrecht Amersfoort

Geweld Wapenbezit
  • 4e0bed6fb582887b3b4f3a1550cb14d4