Autokrakers krijgen twee en zes maanden gevangenisstraf in Driebergen, Soest

Foto: politie.nl

13 juni 2019 16:34
Bron: Politie.nl

Twee mannen uit Litouwen zijn woensdag 12 juni veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee en zes maanden voor het plegen van auto-inbraken. De mannen zijn in de nacht van donderdag 23 op vrijdag 24 mei in Soest op heterdaad aangehouden.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid waren naar aanleiding van uit het buitenland verkregen informatie over internationaal rondtrekkende voertuigcriminelen een onderzoek gestart. Tijdens dat onderzoek kwam men dit tweetal op het spoor en dat leidde uiteindelijk tot de aanhouding in Soest. De daders richtten zich vooral op auto-onderdelen als navigatiesystemen.

Buitenland

De 26-jarige verdachte is veroordeeld voor een auto-inbraak in Soest op 24 mei en een auto-inbraak op 16 mei in Ermelo, Hij heeft zes maanden gevangenisstraf gekregen, omdat de rechter vond dat dit voldeed aan de kenmerken van ‘mobiel banditisme’ en daarvoor een strengere richtlijn gehanteerd wordt. Er was namelijk ook informatie uit het buitenland dat deze man zich ook daar schuldig maakte aan auto-inbraken. De 32-jarige andere verdachte is alleen voor de inbraak van 24 mei veroordeeld. De rechter kwalificeerde dit niet als mobiel banditisme. Hij was er immers alleen op 24 mei (zeker) bij, en in tegenstelling tot de andere verdachte waren er bij hem geen aanwijzingen dat hij ook in het buitenland actief was geweest.

Richtlijn

Het Openbaar Ministerie (OM) gebruikt sinds 1 mei 2019 een nieuwe richtlijn voor de aanpak van mobiel banditisme. Deze richtlijn biedt een officier van justitie handvatten voor het bepalen van hogere strafeisen voor bijvoorbeeld inbraken, winkeldiefstallen en zakkenrollerij als die gepleegd worden door internationaal opererende mobiele bendes. Volgens de nieuwe richtlijn eist justitie voortaan in principe alleen nog onvoorwaardelijke gevangenisstraffen. Mobiel banditisme moet volgens het OM beschouwd worden als ‘internationaal georganiseerdere criminaliteit’.