Man opgepakt naar aanleiding van aankoop zeer duur horloge in Utrecht

9 december 2021 10:48
Bron: Politie.nl

Dinsdag 7 december hielden agenten in een hotelkamer in Breukelen een 62 jarige verdachte uit Utrecht aan. Aanleiding voor de aanhouding was een verdacht verklaarde transactie van de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU) vanwege een contante aankoop in juni van dit jaar van een Rolex horloge ter waarde van € 27.000,-- Van deze koper was alleen een briefadres bekend. Uit nader onderzoek bleek dat de man sinds 2016 geen geregistreerd inkomen had. Daarnaast bleek hij voor te komen voor een reeks van vermogensdelicten.

Start onderzoek
Het Financiele opsporingsteam (FINEC) van de eenheid Midden-Nederland startte na ontvangts van de melding van het FIU onder leiding van het Openbaar Ministerie een onderzoek. Tijdens het onderzoek ging de politie de gangen van de verdachte na. Daaruit bleek dat hij zich veelvuldig ophield met personen met een voorgeschiedenis betreffende heling en diefstal. Ook werd zicht verkregen op twee verblijfplaatsen van de verdachte in de stad Utrecht. Deze adressen werden op de actiedag doorzocht. Daarbij zijn diverse parfums, cosmetica artikelen, zonnebrillen, sieraden, horloges (waaronder ook een Rolex) en administratie in beslag  genomen. Ook een BMW 5-serie, op naam van een katvanger, werd in beslag genomen.

De verdachte is ingesloten voor nader verhoor. Het onderzoek naar diefstallen, heling en witwassen van de verdachte wordt voortgezet.

Financial Intelligence Unit Nederland
De FIU-Nederland is op basis van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) de organisatie waar diverse meldplichtige instellingen ongebruikelijke transacties dienen te melden. Met haar analyses van gemelde ongebruikelijke transacties legt de FIU-Nederland transacties en geldstromen bloot die te relateren zijn aan witwassen, financiering van terrorisme of onderliggende misdrijven. Nadat transacties verdacht zijn verklaard door het hoofd van de FIU-Nederland worden deze ter beschikking gesteld aan diverse handhavings- en opsporingsdiensten.