Drie doden en 5 gewonden bij mogelijke aanslag in Utrecht, dader opgepakt

18 maart 2019 11:07
Bron: Alarmeringen.nl

In Utrecht zijn maandagochtend drie personen om het leven gekomen toen een man op het 24 Oktoberplein het vuur opende. De dader is inmiddels opgepakt.

Dit heeft de burgermeester van Utrecht in een videoboodschap bevestigd. Hoewel de burgermeester aanvankelijk sprak over negen gewonden, is dit later bijgesteld naar vijf.

Het incident gebeurde rond 10.45 uur. De hulpdiensten sloegen snel groot alarm geslagen en rukten massaal uit. Boven het gebied cirkelden lange tijd twee politiehelikopters. Ook is de antiterreureenheid ingezet. Deze heeft op diverse locaties invallen gedaan op zoek naar de dader. De politie gaat vooralsnog uit van één dader. Deze 37-jarige Gökman T. is begin van de avond opgepakt tijdens een inval op de Oudenoord in Utrecht.

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is er crisisoverleg en heeft de schietpartiij 'vooralsnog alle kenmerken van een terroristische aanslag'. Voor de provincie Utrecht is het dreigingsniveau na de arrestatie verlaagd van niveau 5, het hoogste niveau, naar 4.

Onduidelijk is echter of er écht een terroristisch motief aan ten grondslag ligt. Er wordt ook onderzocht of het in de relationele sfeer kan worden gezocht. In een persconferentie heeft premier Rutte aangegeven dat er nog veel zaken onduidelijk zijn en dat het dus ook niet duidelijk is wat het motief is geweest.Laatste update: 18 maart 2019 19:17