Jonge geldezel aangehouden in Ede

20 mei 2021 17:00
Bron: Politie.nl

De politie heeft afgelopen woensdag een 19-jarige man uit Ede aangehouden in een onderzoek naar zogenoemde vriend-in-nood-fraude. Een slachtoffer uit Veenendaal werd in april 2020 voor duizenden euro’s opgelicht.

‘Hey mam, mijn telefoon is in de wasmachine terecht gekomen. Dit is mijn nieuwe nummer’, luidde de strekking van het eerste bericht dat het slachtoffer via WhatsApp kreeg. Na een conversatie werd er om duizenden euro’s gevraagd. Het verhaal klonk logisch en door de slinkse manier van werken trapte het slachtoffer erin.

Bankrekening uitgeleend

Aan de hand van een bankrekeningnummer is de politie uiteindelijk de 19-jarige verdachte op het spoor gekomen. Hij werd gebruikt als geldezel en leende zijn bankrekening uit aan criminelen die daardoor zelf buiten schot proberen te blijven.

Gevolgen groot

De pakkans voor een geldezel is echter groot. Je maakt je als geldezel al snel schuldig aan witwassen. Als banken merken dat een rekening wordt gebruikt voor fraudeleuze transacties, doen zij aangifte bij de politie. Mensen die hun bankrekening laten misbruiken kunnen mogelijk voor een lange periode geen leningen of rekeningen af sluiten bij een Nederlandse bank.

Snel geld

Met name jongeren worden geronseld om hun bankpas en pincode af te geven, met als smoes ‘snel geld verdienen’. Jongeren worden daar geronseld waar jongeren (online) zijn. De man heeft een dag vastgezeten en door het Openbaar Ministerie (OM) zal een beslissing worden genomen over de eventuele vervolging.

Advies

• Geef nooit je bankpas en pincode aan iemand anders. Ook niet in ruil voor een beloofd geldbedrag;
• Bewaar je pincode niet op papier, maar leer deze goed uit je hoofd en vertel hem aan niemand anders;
• Als je bankpas is kwijtgeraakt of gestolen, bel dan direct naar je bank om hem te laten blokkeren.

^SV 2020571909

Utrecht Veenendaal

Aanhouding Diefstal
  • 4426aa7d9780a4e5235cc669b444849d