Axel - Pas op voor overstekend wild! Reeën aangereden in Axel

6 april 2019 10:57
Bron: Politie.nl

Vrijdagavond is een ree op de Langeweg dodelijk gewond geraakt na een aanrijding met een auto. Het voertuig raakte hierdoor beschadigd. Eenzelfde voorval heeft ook op donderdagavond plaatsgevonden.

Zeeland-West-Brabant

Een opgeroepen jachtopzichter vermoedt dat, door het warme weer van de afgelopen tijd, de bronstijd van de reeën eerder is begonnen en de dieren daarom veel op pad zijn. Bestuurders moeten daarom
’s avonds alert zijn op reeën die de weg over willen steken.
Wat te doen na een aanrijding met wild
Als u plotseling wordt geconfronteerd met een aanrijding met een wild dier moet u het volgende doen:

Bel direct de politie via 0900 8844;
Bel ook de politie als het dier niet blijft liggen;
Probeer de locatie zo goed mogelijk door te geven;
Wacht rustig de komst van de politie of faunabeheerder af.

Wat moet u beslist niet doen!

Rijd niet door, dat is strafbaar;
Ga nooit achter het dier aan, laat dit over aan een deskundige faunabeheerder;
Bel niet met de dierenambulance maar met de politie. In het wild levende dieren, zoals edelherten, zwijnen en - reeën, hebben weinig tot geen kans te overleven na revalidatie. De dierenambulance ontfermt zich wel over het klein wild wat is aangereden en nog levend wordt aangetroffen, zoals dassen, vossen, marters en vogels;
Neem aangereden wild nooit mee. Geef het ook niet aan derden. Het zijn beschermde dieren en de Wet natuurbescherming staat dit niet toe. Het is dus strafbaar. Alleen via de politie of de Stichting Wildaanrijdingen Nederland (SWN) opgeroepen faunabeheerders zijn bevoegd aangereden dieren te vervoeren.

Tips
Rijdt u door bosrijk gebied en staan er waarschuwingsborden? Pas dan uw rijstijl aan en verminder snelheid. Met 60 km/u bij dimlicht en 80 km/u per uur bij grootlicht kunt u nog op tijd remmen en kan het hert mogelijk nog op tijd wegkomen. Hert voor uw neus en te laat om af te remmen? Wijk niet uit en houd uw stuur recht.
Dekt verzekering de schade?
Of uw verzekering de schade dekt, hangt af van hoe u verzekerd bent. Met een volledig of beperkt cascoverzekering kun u de schade claimen bij uw autoverzekering. In de polisvoorwaarden staat of dit soort schade wordt gedekt.