Middelburg, Bruinisse - Babbeltruc met bloemen voor medebewoner

6 oktober 2015 18:27
Bron: Politie.nl

Met een babbeltruc over een bosje bloemen kwamen op twee adressen dieven de centrale hal binnen van twee wooncomplexen. Ze namen sierraden mee.

Zeeland-West-Brabant - mediadesk West
De eerste inbraak was in Bruinisse, daar kwamen meerdere mannen
met bloemen op 7 september rond 19.30 aan de deur van het wooncomplex. Met een
verhaal dat ze voor een bekende of familielid bloemen kwamen brengen, kregen ze
toegang tot de centrale hal. Daarna verbraken ze het slot van een woning waarvan
de bewoner op dat moment er niet was. Ze stalen diverse sieraden. Op 2 oktober
werd in Middelburg dezelfde babbeltruc gebruikt. Ook daar kwam een man met een
bos bloemen de centrale hal binnen en brak vervolgens in bij een huis door het
slot te forceren. De politie is een onderzoek gestart en kijkt of deze zaken met
elkaar verbonden zijn. Ook in Zuid-Holland werden eerder op deze manier 3
inbraken gepleegd in Ouddorp en Somerdijk. Er is samenwerking tussen de eenheden
van politie of er verband zit tussen de zaken.
Voorkom oplichting

Helaas heeft niet iedereen die bij u aanbelt, goede bedoelingen. Sommige mensen proberen u bijvoorbeeld aan de deur op te lichten of via internet, soms gebruiken ze babbeltrucs. De politie probeert dit soort oplichters op te pakken en door het Openbaar Ministerie te laten vervolgen. U kunt proberen te voorkomen dat u slachtoffer van oplichting wordt:


Als iemand zegt dat hij namens de gemeente, een bedrijf of een instelling komt, vraag dan om een legitimatiebewijs. Bel eventueel ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie, vóórdat u de persoon binnenlaat.

Laat een collectant niet ‘onbewaakt’ achter. Doe de deur even dicht terwijl u uw portemonnee gaat halen, of leg een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer in bijvoorbeeld de meterkast. Een collectant is verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Heeft de persoon deze niet, geef dan geen geld.

Als onbekenden ‘in nood’ aan de deur komen en vragen of ze het alarmnummer mogen bellen, laat ze dan niet binnen, maar bel zelf het alarmnummer.

Als mensen u een dienst aanbieden, zoals messen/scharen slijpen, schoorsteenvegen of ramen lappen, leg dan van tevoren (schriftelijk) de prijs vast. Anders betaalt u achteraf misschien veel te veel. Weet met wie u zaken doet, zodat u als dat nodig is kunt reclameren.

Pas op met kopen aan de deur, want dit betekent in principe dat u overhaast moet beslissen. De verkoper moet u wettelijk 8 dagen bedenktijd geven, zodat u nog kunt annuleren.

Meld verdachte situaties altijd bij de politie. Uiteraard helpt u de politie als u een goed signalement kunt geven van de verdachte. Vluchtrichting en het eventueel daarbij gebruikte voertuig zijn daarbij ook belangrijk.

Ook via internet vindt oplichting plaats. Weet dus met wie u zaken doet en gebruik uw gezonde verstand als de prijs te mooi is om waar te zijn. Gelijk oversteken is natuurlijk de eerlijkste manier van zaken doen. Als het om grote geldbedragen gaat, spreek dan af op een vertrouwde locatie. Handel alleen via Internetsites waar kopers en verkopers zich moeten registreren. Hierdoor is het achteraf mogelijk om de daders (kwaad willenden) te achterhalen.

Voor vragen en advies kunt u terecht bij uw wijkagent. Hoe kunt u de politie bereiken?Als het zonder zwaailicht kan: 0900-8844 (24 uur per dag, lokaal tarief)

Voor doven en slechthorenden 0900-1844Alarmnummer, alleen als elke seconde telt 112 (meldkamer van de hulpdiensten)

Voor doven en slechthorenden 0800-8112

Zeeland Bruinisse

  • 175c0b57d6f0df3c0ea6d4ce638ecc0c