Walcheren - Afhandeling vuurwerkmeldingen Walcheren

31 december 2016 17:59
Bron: Politie.nl

Afgelopen maand zijn door agenten niet alleen veel vuurwerkmeldingen nagelopen, maar is er ook onderzoek gedaan naar de koop en verkoop van illegaal vuurwerk.

Zeeland-West-Brabant
Vooral social media platformen hebben hierbij speciale aandacht gekregen. Signalen over illegaal vuurwerk zijn verder onderzocht en hebben ook verdachten opgeleverd. Van meerdere personen zijn de mobiele telefoons in beslag genomen. Met de informatie die daarop gevonden is zijn weer andere verdachten naar voren gekomen. Ook is er actief gereageerd op vuurwerkmeldingen die via de Facebook pagina van het politieteam Walcheren zijn binnengekomen. 
Resultaten
Al deze activiteiten hebben geleid tot negen doorverwijzingen naar HALT, één politietransactie en vijf zaken die worden voorgelegd aan de officier van justitie. Het politieteam bedankt iedereen die meldingen hebben gedaan van vuurwerkoverlast en illegale koop en verkoop. Naar de verkopers van het illegale vuurwerk loopt nog een nader onderzoek.
 
7 december 2016
Die woensdag worden de bewoners van de Sint Janstraat in Middelburg opgeschrikt door een enorme knal en veel glasgerinkel. Dertien ruiten sneuvelen door een vuurwerkbom. De dader, een 24-jarige buurtbewoner, is snel gevonden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en zijn dossier is ter beoordeling opgestuurd naar de officier van justitie.
 
10 december 2016
Nadat drie Vlissingse jongens op een instagram account filmpjes publiceren waarop te zien is dat zij professioneel vuurwerk afsteken, is er een onderzoek gestart om hun identiteit te achterhalen. Agenten hebben vervolgens hun woning bezocht. Daar is in totaal 5,5 kilo vuurwerk in beslag genomen. De jongens (14, 16 en 17) zijn doorverwezen naar HALT.
 
24 december 2016
Bewoners uit Biggekerke melden dat er zwaar vuurwerk is gegooid in hun tuin en rond het huis. In vervolg hierop is een woning van een verdachte doorzocht. Deze erkende met vuurwerk te hebben gegooid. In de woning is echter verder geen vuurwerk meer aangetroffen.
 
27 december 2016
Drie jongens (14, 14 en 15) uit Middelburg en Koudekerke zijn doorverwezen naar HALT omdat zij op de Bosschaartsweg in Middelburg vuurwerk hebben gegooid richting een ruiter en haar paard. Het paard is hierdoor erg gestrest geraakt. De ruiter heeft hierna de politie gebeld, waarna agenten hen op de Bosschaartsweg betrapten op het afsteken van vuurwerk. De jongens hebben afstand gedaan van enkele ?kanonslagen?. De ouders zijn in kennis gesteld.

In Middelburg is bij een woning aangebeld, nadat een 14-jarige jongen eerder op YouTube vol trots laat zien dat hij over professioneel vuurwerk beschikt. Als de agenten aan de deur staan blijkt dat de ouders zelf al het vuurwerk van hun zoon hebben afgenomen. Zij overhandigen de spullen aan de agenten. De zoon is doorverwezen naar HALT.
29 december 2016
Als uit een onderzoek naar voren komt dat een 16-jarige jongen uit Vlissingen illegaal vuurwerk heeft gekocht, wordt een kijkje genomen in de woning van zijn ouders. Hier is geen vuurwerk aangetroffen.

Ook in een woning in Oost-Souburg waarvan het vermoeden bestaat dat er illegaal vuurwerk is opgeslagen, wordt niets gevonden. Eerder onderzoek wijzen naar de zoons des huizes.

In een onderzoek naar vuurwerk is een woning in Vlissingen doorzocht. Daar zijn drie pakjes nitraten in beslag genomen. De voorraad was aanvankelijk groter, maar enkele pakjes zijn inmiddels doorverkocht aan derden. De 17-jarige zoon des huizes is doorverwezen naar HALT.

?s Avonds worden twee 15-jarige jongen op de Spinhuisweg betrapt op het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Een van de jongens is doorverwezen naar HALT. De andere wilde niet doorverwezen worden en heeft een boete gekregen.

Bij een 18-jarige jongen uit Arnemuiden zijn op zijn slaapkamer zes Cobra?s en 36 nitraten gevonden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Bij een 45-jarige man uit Arnemuiden worden tien Cobra?s en zes nitraten in beslag genomen. Ook hij heeft een proces-verbaal gekregen. Beide zaken worden voorgelegd aan de officier van justitie.
30 december 2016
Uit onderzoek komt naar voren dat en 17-jarige jongen uit Grijpskerke illegaal vuurwerk heeft gekocht. In de woning worden 25 losse Cobra?s, 40 stuks Butterfly en 29 nitraten gevonden. Daarnaast is nog een zelfgemaakte pijpbom uit een kast gehaald. Deze is zo explosief dat het aan de EOD ter vernietiging is aangeboden. Het dossier wordt ter beoordeling aangeboden aan de officier van justitie.

 

 

Bij een 15?jarige jongen uit Vlissingen worden drie Cobra?s en twee nitraten in zijn woning gevonden. Ook zijn zaak is voorgelegd aan de officier van justitie.

Zeeland Middelburg

  • aa8b6402ac1c8dc94a928bbba25fec50