Rilland - Samenwerking brandweer en politie tegen AED dief of heler

7 december 2018 16:41
Bron: Politie.nl

Samenwerking tussen de brandweer en de politie heeft vrijdag geleid tot de aanhouding van een 71-jarige Belg. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het stelen of helen van minimaal 3 gestolen AED’s.

Zeeland-West-Brabant
Op donderdag 6 december was er contact tussen agenten van het team Walcheren en medewerkers van de brandweer van Middelburg. Eén van de vrijwillige brandweermannen gaf aan dat hij kortgeleden een AED had gekocht op een verkoopsite. Die AED bleek als gestolen geregistreerd te staan. Dat wist hij omdat hij bij een bedrijf werkt die AED’s verkoopt. Bij die koop, in België vanuit een camper, zag de koper nog meer AED’s liggen. Er werd opnieuw een afspraak gemaakt met deze verkoper maar dan nu op vrijdag 7 december 2018 in Nederland. De politie werd gebeld en een speciaal team wachtte de verkoper op. Op het moment dat de Belgische camper een parkeerplaats in Rilland op reed greep het team in en hield de bejaarde Belg aan. In zijn camper lagen nog twee AED’s die vermoedelijk van diefstal afkomstig waren. De recherche gaat de zaak verder onderzoeken.
Levensredders
AED’s zijn apparaten die levens kunnen redden. Als iemand een hartaanval heeft is het van belang dat er binnen enkele minuten iemand bij is met het liefst een AED. Zo heeft het slachtoffer de meeste kans om het incident te overleven. Veel mensen zijn aangesloten bij een app die een signaal afgeeft als er in hun omgeving iemand dringend die hulp nodig heeft. Die hulpverlener krijgt dan ook door waar de dichtsbijzijnde AED hangt en spoedt zich daar naar toe. Het is natuurlijk een ramp als die hulpverlener misgrijpt omdat de AED is gestolen. Hij moet dan met lege handen naar het slachtoffer en heeft kostbare tijd verloren. Dan kan levens kosten. Een AED stelen doe je gewoon niet!