Politie houdt drie mannen aan op verdenking van poging inbraak en bedreiging met een nep-vuurwapen in Terneuzen

30 januari 2021 12:10
Bron: Politie.nl

Politiemensen hebben in de nacht van vrijdag 29 op zaterdag 30 januari 2021 drie mannen aangehouden op verdenking van poging inbraak en bedreiging van een politieagent met een naar later bleek nep-vuurwapen. Het gaat om 18-jarige mannen uit Terneuzen (2) en Hulst.

Een politieagent die in uniform na zijn dienst op weg was naar huis, zag een aantal mannen meerdere keren over een tuinschutting naar een huis kijken. Dat gebeurde in de omgeving van de Sloelaan en het Rivierenpark. Omdat de agent het vermoeden had dat de mannen op zoek waren naar een huis om in te breken, besloot hij het tweetal aan te spreken. De mannen gingen er bij het zien van de agent echter meteen vandoor in de richting van de IJsselstraat. De agent waarschuwde zijn collega’s die met meerdere politie-eenheden op zoek gingen naar de verdachten. Eén van de agenten zag op een bepaald moment een donker geklede man. Deze man zou vervolgens een op een vuurwapen gelijkend voorwerp op de politie hebben gericht en er daarna weer vandoor zijn gegaan.

Vuurwapen getrokken

Na een zoektocht van zo’n 20 minuten, met meerdere politie-eenheden, waaronder ook politiehonden, konden agenten op het dak van een schuurtje in de Rossinistraat een 18-jarige man uit Terneuzen aanhouden. Op meerdere momenten tijdens de zoektocht, onder andere tijdens de aanhouding van deze verdachte, hebben de agenten, voor hun eigen veiligheid, hun vuurwapen getrokken. Bij de 18-jarige verdachte werd tijdens zijn aanhouding geen vuurwapen, maar wel een mes aangetroffen. Na een zoektocht trof een politieagent in een tuin aan de Sloelaan het vermeende vuurwapen aan. Het bleek te gaan om een nep-wapen. 
Als een nepvuurwapen niet van een echt vuurwapen te onderscheiden is, bijvoorbeeld in het donker, handelen agenten alsof het om een echt vuurwapen gaat. In deze gevallen kan het voorkomen dat agenten iemand onder schot nemen. In 2018 hield de politie een campagne om mensen bewust te maken van de risico’s van het bij zich hebben van een nepwapen. 
De verdachte is meegenomen naar het politiebureau en in de cel gezet. Hij zit nog vast.

Aanhouding andere twee verdachten

De politie zette het onderzoek voort en heeft in de vroege ochtend van zaterdag 30 januari op twee locaties in Terneuzen buiten heterdaad twee andere verdachten aangehouden, een 18-jarige man uit Terneuzen en een 18-jarige man uit Hulst. Ook deze verdachten zijn voor nader onderzoek en verhoor in de cel gezet. De politie zet het onderzoek naar het drietal voort.