Vlissingen - Verkeerscontrole met speekseltest

10 maart 2018 05:00
Bron: Politie.nl

Donderdagavond hielden agenten een verkeerscontrole in Vlissingen in De Willem Ruysstraat. Tientallen bestuurders werden, met hun voertuig, aan een algehele verkeerscontrole onderworpen. Wanneer er een vermoeden van drugsgebruik was, werden de bestuurders hierop getest door middel van een speekseltest. Deze test wordt alleen gedaan als er een aanwijzing is dat er drugs zijn gebruikt door een bestuurder, bijvoorbeeld door rijgedrag, de geur die wordt waargenomen als het portier wordt geopend, gedragskenmerken bij een verkeerscontrole of het wegrijden na het bezoek aan een coffeeshop.

In totaal was er voor de agenten bij drie bestuurders aanleiding om een dergelijke test uit te voeren. Een keer gaf dit geen resultaat, de betreffende bestuurder bleek geen drugs gebruikt te hebben. Bij een andere bestuurder, een 23-jarige Vlissinger, gaf de test de aanwezigheid van THC (de werkzame stof in weed waar men ‘stoned’ van wordt) aan. De man gaf ook toe dat hij geblowd had. Zijn rijbewijs is meteen ingevorderd en zal worden opgestuurd naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Daar wordt een beslissing genomen of de man nog wel geschikt is om een rijbewijs te mogen hebben.

Een bestuurder weigerde mee te werken aan de speekseltest. Op weigering van de test staat een boete van 230 euro en die kreeg deze man dan ook.

 
Niet rijden onder invloed
Naast de al bekende alcoholtest is de politie ook in de gelegenheid om bestuurders te testen op het gebruik van drugs. In het algemeen geldt dat rijden onder invloed van stoffen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden niet is toegestaan. De test kan ook worden toegepast op geweldplegers. Wanneer zij onder invloed van alcohol en/of drugs hun strafbare feit plegen levert dit voor de Officier van Justitie vaak een mogelijkheid op tot verzwaring van een straf.