Delft - Verdachte (26) oplichting aangehouden

11 oktober 2018 16:30
Bron: Politie.nl

Een onderzoek naar 13 aangiftes van oplichting leidde naar een verdachte, een 26-jarige man uit Delft. Agenten hielden de man donderdagochtend 11 oktober in zijn woning in Delft aan. Een rechercheteam onderzoekt zijn betrokkenheid bij de oplichtingszaken, waarbij na de internetaankoop op straat betaald zou worden, met behulp van een valse bank App. Na de aanhouding doorzochten agenten zijn woning. De politie onderzoekt de zaak.

Het lijkt allemaal te mooi om waar te zijn. Je plaatst een advertentie op een verkoopsite en krijgt vervolgens een bod op je gloednieuwe mobiele telefoon, die € 50 boven de vraagprijs ligt. De koper en jij spreken af op straat om de aankoop af te handelen, uiteindelijk lever jij je goed, maar krijgt er niet betaald. Dit overkwam een dertiental aangevers tussen april en juli, onder andere aan de Van Hasseltlaan in Delft. Daar kwamen de slachtoffers naartoe, gaven hun verkoopwaar af en zagen op een bank App dat de verdachte het geld overgemaakte op hun rekening. Echter bleek dit een valse bank App, want pas later kwamen ze erachter dat ze niet betaald kregen. Het ging steeds om bedragen tussen de € 500 en € 900. Onderzoek door rechercheurs wijst uit dat de verdachte mogelijk betrokken is bij deze wijze van oplichting. In de periode tussen april en oktober zijn er overigens meer van soortgelijke aangiftes binnengekomen bij politie.

Werkwijze
Op het moment dat slachtoffer en verdachte elkaar ontmoeten, wordt eerst gevraagd naar de banknaam van verkopende partij. Vervolgens zorgt de verdachte ervoor dat hij toevallig altijd een andere bank heeft, waardoor het aankoopgeld pas een dag later op de rekening van het slachtoffer zou komen te staan. De verdachte kiest hierop een willekeurige bank uit en laat dan via een valse bank App zien dat hij het geld direct op de rekening van het slachtoffer stort. En neemt dan zijn aangekochte goed mee. In deze 13 aangiftes ging dat om gloednieuwe mobiele telefoons, een Mac Book Pro en een Playstation spelcomputer.

Dubbel slachtoffer
Een aantal aangevers trapten daarna nog een keer in zijn oplichtingspraktijken. Die lieten zich door de verdachte op de afspreeklocatie overhalen om € 20 te betalen om zijn beltegoedkaart op te kunnen waarderen, in ruil voor een extra storting van € 40 op de rekening van het slachtoffer. Daarnaast lieten ook een aantal slachtoffers zich nog overhalen om de volgende dag € 50 op een rekening van de verdachte te storten. Dit, omdat ze op deze manier het eerdere, overeengekomen aankoopbedrag dan wél gestort zouden krijgen.

Doe aangifte
Herkent u deze werkwijze en bent u ook slachtoffer geweest van deze vorm van oplichting, maak een afspraak voor het doen van aangifte. Dat kan op meerdere manieren: via internet (www.politie.nl) of via een telefonische afpraak (via 0900-8844) op een politiebureau.

Voorkom oplichting
Als u online zaken doet met iemand, weet u vaak niet wie u tegenover u heeft. Verifieer de gegevens van de persoon waarmee u zaken doet en probeer, waar mogelijk, altijd de transactie in persoon af te handelen. Maar weet dat er valse bank App’s gebruikt worden door oplichters. Volg ook uw onderbuikgevoel en laat uw verstand spreken. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat ook meestal zo. Lees meer tips op https://www.politie.nl/themas/internetoplichting.html .

Zuid-Holland Delft

Aanhouding Overig
  • 08b0d8b53cb207c902d907da68b1b753