Katwijk - Politie houdt buurtoefening tegen woninginbraken

8 december 2016 12:12
Bron: Politie.nl

Het basisteam van de politie Katwijk hield woensdag 7 december rond 19.00 uur een oefening waarbij in scene was gezet dat de politie op zoek was naar twee verdachten. De verdachten zouden kort daarvoor een inbraak gepleegd hebben in een woning aan de Vloedstroom.

De politie wilde samen met de beheerder van de Whatsapp-groep met deze oefening aandacht vragen voor woninginbraken tijdens de donkere dagen. Het doel van de oefening is bewustwording creëren en burgerparticipatie te vergroten. De Meldkamer van de politie was op de hoogte van deze oefening en kon op deze manier de meldingen monitoren. In totaal kwamen er acht meldingen binnen over de ge-ensceneerde inbraak aan de Vloedstroom.

 

Ook de politiehelikopter, die op dat moment toevallig in de buurt vloog, besloot een bijdrage te leveren aan de oefening door kort mee te zoeken vanuit de lucht. Dit om de oefening zo realistisch mogelijk te laten zijn.

Omstreeks 19.20 uur kreeg de helikopter één van de verdachten op de Poolster in beeld. Rond 19.30 uur werd de verdachte op de Poolster door bikers van de politie aangehouden. Dit na aanwijzingen vanuit de politiehelikopter.

 

Niet veel later, om 19.40 uur, was het weer raak. De politiehelikopter kreeg het verdachte voertuig in beeld. Na een korte achtervolging gaven agenten de bestuurder op de Melkweg een stopteken. Daar gaf hij gehoor aan, maar nam desondanks toch de benen. Ook hij kon snel worden aangehouden op het Noorderlicht ter hoogte van de Hartweg.

 

Deze oefening laat zien dat de samenwerking tussen politie en buurtbewoners onontbeerlijk is om de heterdaadkracht tijdens de donkere dagen te vergroten. Vele buurtbewoners hebben dan ook meegezocht.

Via social media heeft de politie laten weten dat het om een oefening ging.
Whatsapp-groep
De beheerder van de buurt Whatsapp-groep verstuurde in overleg met de politie rond 19.00 uur het bericht dat er zojuist was ingebroken op de Vloedstroom en dat twee verdachten op de vlucht geslagen waren. Hierbij werden signalementen doorgegeven en het verzoek om belangrijke informatie met de politie te delen. Er waren tijdens de oefening opvallend veel buurtbewoners op straat die uitkeken naar de verdachten.

De beheerder van de Whatsapp-groep liet weten dat hij naar aanleiding van de oefening inmiddels al 75 nieuwe aanmeldingen had gekregen voor de Whatsapp-groep. Tijdens de oefening zijn er door buurtbewoners 83 berichten geplaatst in de groep met informatie over de verdachten.

Zuid-Holland Brabant-Noord Katwijk

  • 68aecc9495f358868f6d9189a988eecb