Leiderdorp - Politie treft 4 kilo illegaal vuurwerk aan in woning Leiderdorp

28 november 2016 10:51
Bron: Politie.nl

Agenten troffen donderdag 24 november omstreeks 20.45 uur 4 kg vuurwerk in een woning aan het Leithonpark nadat er meldingen van vuurwerkoverlast uit de omgeving waren binnengekomen.

Bij de politie kwamen donderdag 24 november meerdere meldingen van vuurwerkoverlast binnen. Melders hadden meerdere harde klappen in de buurt gehoord. Agenten die poolshoogte namen zagen rond 12.30 uur drie minderjarige jongens vuurwerk afsteken in de Verdamstraat in Leiden. Na onderzoek werd bij één van de jongens, met medewerking van de ouders, 4 kg illegaal vuurwerk aangetroffen in een woning aan het Leithonpark. De jongen heeft een HALT-verwijzing toegezegd gekregen.
HALT-verwijzing
Jongeren van 12 tot 18 jaar die worden aangehouden voor bijvoorbeeld vernieling, winkeldiefstal, overlast met vuurwerk of die veel spijbelen, kunnen de keus krijgen: naar de officier van justitie of naar Halt.

In een Halt-afdoening kunnen jongeren rechtzetten wat zij fout hebben gedaan, zonder dat zij in aanraking komen met het Openbaar Ministerie. Zowel de ouders als de jongere moeten instemmen met een Halt verwijzing. Indien er geen instemming is dan krijgt de jongere een proces verbaal. Halt legt de nadruk op de keuzes die jongeren maken en hoe zij hiertoe komen.
Illegaal vuurwerk
Het opslaan van grote hoeveelheden vuurwerk in een omgeving die niet voldoet aan de inrichting cq veiligheidseisen, bv een woning of een garage, levert een enorme brand en ontploffingsgevaar op. De politie waarschuwt voor het opslaan van grote hoeveelheden illegaal vuurwerk. Daarnaast merkt de politie dat jongeren het veelal illegaal en zwaarder vuurwerk gebruiken om daarmee vernielingen aan te richten aan het straatmeubilair zoals een abri, postbus, vuilnisbak of anderszins. Vele van dergelijke goederen gingen de afgelopen jaren de lucht in. De schade bedroeg vele duizenden euro's.

 

Straffen Het Korps heeft met het Openbaar Ministerie (OM) afspraken gemaakt over de vervolging van de handel, opslag en afsteken van illegaal vuurwerk. In combinatie met het opblazen en of vernielen van straatmeubilair gaat het OM forse straffen eisen. Straffen die kunnen leiden tot enkele weken hechtenis en of gevangenisstraf. Bel M! Heeft u het idee dat er bij u in de omgeving vuurwerk opgeslagen ligt of op een niet toegestane manier verhandeld wordt? Bel direct met Meld Misdaad Anoniem, via het gratis nummer 0800-7000.

Zuid-Holland Hollands Midden Leiderdorp

  • 76a77f68859e28ccb98b764ccdaf2a4a