Helmond, Eindhoven - Arrestaties in onderzoek naar handel in beschermde vogels

30 mei 2018 06:00
Bron: Politie.nl

In een onderzoek naar de handel in beschermde vogels pakte de politie dinsdagochtend drie mannen van 39, 58 en 76 jaar oud uit Helmond en Eindhoven op. Op verschillende adressen in die plaatsen werden vogels in beslag genomen.

De arrestaties zijn een gevolg van een al langer lopend onderzoek. De zaak kwam enkele maanden geleden aan het rollen nadat er informatie binnenkwam dat een 76-jarige man en een 39-jarige man uit Helmond zich bezig zouden houden met handel in inheemse beschermde vogels, voornamelijk zangvogels. De mannen worden ervan verdacht dat zij de vogels in het wild vingen uit nestkasten en met zogenaamde misnetten, onder meer in Noord-Limburg.
Verkoop via internet
Onder meer op internet werden de vogels vervolgens te koop aangeboden. Intussen werden de ze op verschillende adressen ondergebracht. Omdat het vermoeden bestond dat dit gebeurde bij hun woningen en op een adres in Eindhoven werden daar vanmorgen dan ook doorzoekingen gedaan. Daarbij werden de verdachten opgepakt. In een woning in Eindhoven werd de 58-jarige man aangehouden. Op de adressen vond de politie in totaal zo’n zeventig vogels. Het gaat onder andere om waarschijnlijk uit het wild afkomstige kuifmezen, boomklevers, bonte vliegenvangers en lijsters.
Verder onderzoek
De vogels zijn in beslag genomen voor verder onderzoek. Er wordt onder meer gekeken of er iets mis is met de pootringen. Uit informatie blijkt namelijk dat er mogelijk gebruik is gemaakt van ringen van anderen. Daarmee zijn de nummers en kenmerken op de pootringen niet te herleiden naar de vangers. Specialisten van de NVWA zijn betrokken bij het onderzoek, dat nog in volle gang is. Alle verdachten zitten vast voor verder onderzoek en worden verhoord.