Zaanstreek-Waterland - Dierenpolitie haalt honden en poezen uit woning

30 januari 2018 05:01
Bron: Politie.nl

De dierenpolitie heeft op basis van de Wet Dieren afgelopen weekend vier huisdieren uit een woning gehaald in verband met hun slechte leefomstandigheden.

Naar aanleiding van meldingen van stankoverlast op een woonadres in Zaanstreek-Waterland, is de dierenpolitie afgelopen vrijdag met een machtiging tot binnentreden de betrokken woning in gegaan. Dit, om het welzijn van de dieren te controleren. 
 
De dierenpolitie trof hier twee poezen aan en twee honden. De woning bleek ernstig vervuild: in de woning werd door de politie onder andere een grote hoeveelheid uitwerpselen aangetroffen. Hierop werd door de dierenpolitie de landelijke inspectie dierenbescherming ter plaatse gevraagd, in verband met de aangetroffen katten en honden. Ook schakelde de politie onder andere de GGD in voor de hulpverlening aan de bewoner zelf.
 
De dierenpolitie doet nader onderzoek en de bewoner zal worden gehoord in verband met het onthouden van de nodige zorg aan een dier.
Wet Dieren
In de Wet dieren staat de intrinsieke waarde van het dier centraal. De regelgeving van de Wet Dieren waarborgt het welzijn en de gezondheid van dieren. 
Het dumpen, verwaarlozen, mishandelen en doden van een dier zijn misdrijven en daarmee strafbaar en dus zaken voor de politie.

In de Wet Dieren zijn de intrinsieke waarden (de vijf grondrechten) voor dieren opgenomen, dieren moeten:
- vrij zijn van dorst, honger en onjuiste voeding
- vrij zijn van fysiek en fysiologisch ongerief
- vrij zijn van pijn, verwondingen en ziektes
- vrij zijn om het normale gedrag te kunnen uitoefenen
- vrij zijn van angst en chronische stress.
 
Meer informatie over de Wet Dieren is ook te vinden op de website van het RVO Rijksdienst voor Ondernemend Nederland  -> RVO-info

 

Zuid-Holland Pijnacker

Dierenpolitie
  • f66cd560e954ba9c161900c95b66bac4