Zeven terreurverdachten nog 14 dagen vast

Foto:

3 oktober 2018 14:33
Bron: ANP

De zeven verdachten die vorige week zijn opgepakt vanwege het plannen van een aanslag, blijven nog veertien dagen vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris woensdagmiddag besloten. De zeven worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag en deelname aan een terreurorganisatie.

Bij huiszoekingen in de woningen van de verdachten zijn onder meer aanzienlijke hoeveelheden grondstoffen voor explosieven voor bomvesten gevonden en 100 kilo kunstmest, dat mogelijk geschikt is voor het maken van een autobom.

Volgens het Openbaar Ministerie wilden de mannen een terreuraanslag plegen op een evenement met kalasjnikovs en bomvesten. Op een andere plaats wilden ze een autobom laten ontploffen. Het is nog altijd onduidelijk welk evenement ze op het oog hadden.

Advocaat

Drie van de verdachten, die tussen de 21 en 34 jaar zijn, komen uit Arnhem, twee uit Rotterdam, een uit Vlaardingen en een uit Huissen. Ze zitten nog altijd in beperking, wat inhoudt dat ze alleen met hun advocaat contact mogen hebben.

De mannen werden vorige week aangehouden na een maandenlang onderzoek, dat begon met informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) over een 34-jarige Irakees uit Arnhem. Deze Hardi N. is in 2017 door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan 21 maanden voorwaardelijk, voor een poging tot uitreizen naar het strijdgebied waar Islamitische Staat actief was.

Laatste update: 28 februari 2019 09:22