Rotterdam - Wijkagent start project ‘onwijze moeders’ in Beverwaard

12 oktober 2018 15:23
Bron: Politie.nl

Onder leiding van wijkagent Mark Jurgens startte op vrijdagochtend 12 oktober het project ‘onwijze moeders’’ in de wijk Beverwaard. Tijdens deze eerste bijeenkomst die gehouden werd op basisschool ‘de Regenboog’ in Beverwaard, waren zowel samenwerkingspartners als de initiatiefnemers van het project aanwezig.

Het project ‘onwijze moeders‘ is ruim tien jaar geleden in de wijk Delfshaven ontstaan toen buurtmoeders de problematiek in hun wijk besloten aan te pakken. “Dit is míjn wijk en ik laat het niet verloederen”, aldus een van de Delfshavense initiatiefneemsters Deniz Yilman. Samen met wijkagent Marco den Dunnen besloten de moeders hun krachten te bundelen en de samenwerking aangegaan. Wat ooit klein is begonnen op de ‘Valentijnschool’ in Delfshaven, verspreidt zich nu langzaam als een olievlek over heel Rotterdam.
Onwijze moeders
Het doel van de bijeenkomsten die een keer per maand gehouden worden is kennisoverdracht. De politie wil graag weten van de moeders waar zij tegenaan lopen in de wijk, maar geeft ook informatie over zaken waar de politie tegenaan loopt, zoals sexting, nepvuurwapens en (jeugd)criminaliteit. Mark benadrukt dat hij op basis van “gelijkwaardigheid” het project in zijn wijk start. “Ik leer van de ouders, de ouders leren van elkaar en ik hoop dat de ouders ook iets van mij leren.”
Samenwerking
Op uitnodiging van de wijkagent zijn ook onder andere ook de wijkmanager, jongerenwerkers en medewerkers van Woonbron aanwezig. Dat er veel partners bij betrokken worden is niet toevallig. “Het succes van dit project staat en valt met samenwerking”, aldus Mark. De politie wil graag midden in de samenleving staan en écht in contact zijn met de wijk.
Nepvuurwapens
Na uitgebreid kennis met elkaar gemaakt te hebben, wordt een serieuzer onderwerp aangesneden: nepvuurwapens. Ze zijn op zich niet gevaarlijk of strafbaar, maar kunnen buitenshuis wel tot gevaarlijke situaties leiden. Een politieagent ziet op een paar meter afstand niet of iemand een écht of een nep vuurwapen bij zich heeft. Vandaar dat ouders en kinderen zich bewust moeten worden van dit ‘speelgoed’. “We kunnen repressief optreden en boetes uitdelen, maar we zien liever dat kinderen hier alleen thuis mee spelen”, aldus wijkagent Nemanja Nimekic die ook aanwezig was.
Meerdere bijeenkomsten
Mark Jurgens organiseert deze bijeenkomsten maandelijks samen met het stedelijk team jongerenwerk, een gebiedsmedewerker van de gemeente en de school. Elke keer bespreekt hij een apart thema, zoals straatcultuur, jihadisme, katvangers en grooming.

 

Wilt u meer weten over het project ’onwijze moeders’? Bezoek dan hun Facebookpagina.
Wilt u zelf ook onwijze moeder worden, bespreek dan de mogelijkheden met uw wijkagent.