Rotterdam - Overheid haalt ondermijning onderuit in Rotterdam-Zuid

9 november 2018 16:17
Bron: Politie.nl

De overheid bracht vrijdag een flinke slag toe aan de ondermijnende criminaliteit in Rotterdam-Zuid. De politie, het Openbaar Ministerie, de Douane, gemeente Rotterdam, FIOD, het Regionale Informatie en Expertise Centrum en de Belastingdienst hielden een actie waarbij onder meer zes verdachten zijn aangehouden en 25 auto’s in beslag zijn genomen. De Belastingdienst inde 63.000 euro en agenten deelden voor ruim 104.000 euro aan boetes uit.

Wie als crimineel een beetje succesvol wil zijn, heeft de hulp van de bovenwereld nodig. Voor een onderkomen voor bijvoorbeeld hennep is een makelaar noodzakelijk, voor het witwassen van criminele winsten een financiële dienstverlener. De vermenging tussen de onder- en bovenwereld die zo ontstaat, dát is ondermijning. Door het deel ‘bovenwereld’ in ondermijning lijkt het bijna normaal. Maar ondertussen zagen criminelen aan de stoelpoten van onze maatschappij Om schade aan de structuren in onze maatschappij of het vertrouwen daarin te voorkomen, maakt de overheid ondermijning en pakt deze gezamenlijk aan.
Informatiegestuurde controle
Zeker honderd medewerkers van de verschillende overheidsdiensten waren vrijdag aanwezig in Rotterdam-Zuid. Met vier auto’s reden zij door Rotterdam-Zuid en er waren drie controleposten: op het Afrikaanderplein, onder aan de voet van de Erasmusbrug en op een parkeerplaats aan de Zuiderparkweg. Het betrof een zogenaamde informatiegestuurde controle. Dat houdt in dat bestaande informatie over verdachte personen en vaardigheden van rechercheurs werden ingezet om gericht naar bepaald verkeer te kijken en effectief te kunnen controleren. Daarbij werd ook gebruik gemaakt van ANPR. Het Automatic NumberPlate Recognition systeem scant met behulp van een camera kentekens van voorbijrijdende voertuigen. Daarnaast werd ook het overige verkeer gecontroleerd.
Verborgen ruimtes
In verschillende auto’s zijn grote contante geldbedragen en (soft)drugs aangetroffen. Deze auto’s zijn in beslag genomen en worden nader onderzocht op verborgen ruimtes.
Informatie
Alle betrokken instanties hebben door deze gezamenlijke actie veel informatie verkregen, die bij eventuele vervolgonderzoeken net de ontbrekende puzzelstukjes kunnen zijn die kunnen leiden  tot het oplossen van een zaak.