Voor één ochtend een echt hulpagentje in Rotterdam

Foto: politie.nl

14 juni 2019 14:42
Bron: Politie.nl

Het overkwam vandaag 50 leerlingen uit groep 7/8 van basisschool de Clipper op de Kop van Zuid. Zij mochten in 6 groepjes op pad met de wijkagenten, citystewards en handhavers van de gemeente Rotterdam.“Hierdoor leren de kinderen wat er speelt in hun wijk en maken ze op een leuke en laagdrempelige manier kennis met de wijkagent en collega’s”, aldus Bastiaan Schippers, wijkagent Feijenoord.

Ze brachten een bezoek mét bloemen aan twee slachtoffers die onlangs aangifte deden van autodiefstal en poging inbraak. Pakten ze fietsers aan die de stoep op Vuurplaat onveilig maken en kwamen vandaag de snelheidsduivels op de Rosestraat en Vuurplaat er niet mee weg door een heuse laserpatrol die de kinderen optuigde.

Na een gezonde break met water en fruit werd er nog een surveillance-ronde gelopen op de Kop van Zuid en dankzij een vuilraap-actie werd de buurt ook meteen een beetje schoner.

Deze spannende ochtend werd afgesloten door een stoere verhalenronde en gezamenlijke lunch. Het initiatief Politiekids vindt ook bij andere basisscholen later dit jaar plaats.

Politiekids

Politiekids is een project waarbij kinderen van 6 tot en met 10 jaar met hun ouders betrokken worden bij het politiewerk. Deze kinderen helpen de politie regelmatig met speciale acties en worden vooraf – net als echte politiemensen – beëdigd door een politiechef. De kinderen dragen tijdens de acties een opvallend tenue met de opdruk ‘Politiekid’ en een speciale Politiekids-batch.

Waarom is het project Politiekids opgezet?

Veel criminele activiteiten worden door jeugdigen gepleegd. Voor mishandelingen, bedreigingen en overlastincidenten is vaak de plaatselijke jeugd verantwoordelijk. Jeugd is steeds moeilijker benaderbaar voor de politie. Met het project Politiekids wil de politie in contact te komen met kinderen voordat ze mogelijk het ‘foute pad’ op gaat. Het doel: met hen en hun ouders een goede relatie opbouwen en zo te voorkomen dat de kinderen criminele activiteiten ontwikkelen.

Wat doen de Politiekids?

De jonge deelnemers aan Politiekids helpen de politie bij laagdrempelige acties, zoals bijvoorbeeld:

  • met een laserpistool de snelheid van voorbijrijdende auto’s meten;
  • automobilisten vragen rustig te rijden, zodat er veilig gespeeld kan worden in de wijk. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een oversteekplaats, waar een agent de auto’s laat stoppen;
  • uitdelen van preventie- en promotiemateriaal.

Voordat een actie begint wordt de kinderen uitgelegd wat de actie inhoudt en waarom deze belangrijk is. Ook spreken de agenten met de kinderen de gedragscode door, oftewel wat ze wel en niet mogen.

Zijn meer mensen betrokken bij het project Politiekids?

Naast agenten, kinderen en ouders, streeft de politie ernaar om iedereen met een belang in de buurt deel te laten nemen aan het project Politiekids. Denk hierbij aan de overige buurtbewoners, buurtbeheergroepen, gemeente, woningcorporaties, winkeliers, buurthuizen, welzijnsinstellingen en scholen. Door velen bij het project te betrekken ontstaat een betere samenwerking en grotere sociale samenhang in uw buurt.

Waar kan ik meer informatie krijgen over het project Politiekids?

Op veel plekken in Nederland zijn al teams met Politiekids van start gegaan. Bij de politie in uw wijk kunt u informeren of in uw buurt al een project Politiekids loopt.