Crime Desk: vuurwerkincidenten onderzocht in Rotterdam

Foto: politie.nl

18 januari 2021 14:36
Bron: Politie.nl

Het RTL 5 programma Crime Desk besteedt vanavond aandacht aan een incident in de nieuwjaarsnacht in Rotterdam-Lombardijen op een politieauto. Een groep jongeren gooide een molotovcocktail naar drie agenten in een politieauto, die nog net op tijd konden wegrijden, waardoor ze niet geraakt werden en erger werd voorkomen. Het onderzoeksteam bekijkt nu of er een samenhang is met nog zes andere incidenten daar in de buurt.

Toen een politieauto na de jaarwisseling rond 00.25 uur over de Dantestraat reed, kreeg ze vanuit een grote groep jongeren een molotovcocktail toegeworpen. De brandbom explodeerde op vijf a tien meter van de auto. Een paar uur later, op 1 januari rond 03.45 uur, was een school aan de nabijgelegen Horatiusstraat het doelwit. Een explosie zorgde voor schade aan de ingang en de hal. Eerder die avond werd er brand gesticht bij een school aan de Catullusweg. Rond 23.15 uur zorgde een vuurwerkbom voor een ravage in een lokaal. De brand was snel geblust, maar de schade is groot.

Nog vier incidenten

Tussen zaterdagavond 2 januari 22.00 uur en zondagochtend 3 januari 02.30 uur werd op nog vier plekken in de wijk zwaar vuurwerk gebruikt voor explosies die voor grote schrik en aanzienlijke schadeposten zorgde. Aan de Dantestraat vlogen de ruiten van een gemeentepand eruit en ontstond brand. Er vielen gelukkig geen gewonden. Wel moesten meerdere bewoners van de bovengelegen appartementen tijdelijk hun woning uit.

Beloning

Om het belang van het vinden van de verantwoordelijken te onderstrepen, looft de hoofdofficier van justitie van Openbaar Ministerie Rotterdam een beloning uit van €7.500 euro voor de tip die leidt tot aanhouding van de dader(s).

Meer informatie?

Inmiddels is er sporen- en buurtonderzoek gedaan en zijn camerabeelden veiliggesteld van de verschillende incidenten. Naar de samenhang tussen de incidenten wordt nog onderzoek gedaan. De politie roept de verdachten dringend op om zich te melden. Gebeurt dit niet, dan zullen bewakingsbeelden van verdachten openbaar worden gemaakt.

Mensen die meer informatie denken te hebben over de verantwoordelijken voor deze levensgevaarlijke acties of camerabeelden hebben die ze nog niet gedeeld hebben met de politie, worden gevraagd contact op te nemen. Dat kan via onderstaand tipformulier, via de Opsporingstiplijn op 0800-6070,  maar ook anoniem via 0800-7000.

Crime Desk is maandagavond vanaf 20.30 uur te zien op RTL 5.