Rotterdam - Rechercheteam Westblaak arresteert eerste verdachte mishandeling

16 maart 2017 18:13
Bron: Politie.nl

De politie heeft een 36-jarige Schiedammer gearresteerd voor poging zware mishandeling en openlijk geweld. Dit is de eerste aanhouding van het rechercheteam dat de wanordelijkheden die afgelopen weekend plaatsvonden op de Westblaak en omgeving onderzoekt. Het onderzoek richt zich op strafbare feiten die zich in de nacht van zaterdag op zondag hebben afgespeeld rondom het escaleren van de demonstratie voor het Turks consulaat.

De 36-jarige Schiedammer wordt verdacht van het schoppen tegen het hoofd van een politieman op de Schiedamse Vest. Op het moment van de mishandeling, lag de politieman op de grond. Door de forse trap tegen zijn hoofd, brak zijn helm. De agent liep lichte verwondingen aan zijn hoofd op en heeft aangifte gedaan.
Tips van een aantal burgers en politieonderzoek, leidden naar de identiteit van de verdachte. Hij is donderdagmiddag aangehouden. De verdachte meldde zich bij politiebureau Marconiplein in Rotterdam.

 

 

 
Escalatie na demonstratie
Zaterdagavond 11 maart was er een enorme toeloop van mensen op de Westblaak en omgeving. De inzet van de politie was er op gericht om gedurende de avond de toeloop voor het consulaat rustig te laten verlopen. Rond middernacht zijn alle aanwezigen gevraagd te vertrekken. Hier voldeden veel mensen aan, echter niet allemaal. Toen die achterblijvers het aanwezige politiepersoneel begonnen te bekogelen, werd besloten tot ingrijpen door de Mobiele Eenheid. De politie arresteerde in totaal 18 personen voor onder meer openlijke geweldpleging en niet voldoen aan bevel of vordering. Met deze laatste aanhouding komt het totaal aantal aangehouden verdachten op 19.
Publiceren beelden verdachten
Rechercheurs bekijken zorgvuldig het beschikbare beeldmateriaal en selecteren hieruit de personen die strafbare feiten plegen. Het gaat dan om geweld tegen politiemensen maar ook om geweld tegen andere aanwezigen, zoals het gooien met voorwerpen vanaf een balkon richting de demonstranten. Uiteraard zoekt het onderzoeksteam ook naar de verdachten van de gepleegde vernielingen in de directe omgeving van het consulaat. De beelden van de verdachten die niet door politiemensen worden herkend, zullen op www.politie.nl worden geplaatst. Personen die betrokken zijn geweest bij de ongeregeldheden en publicatie van hun beeltenis willen voorkomen, kunnen zich te allen tijde vrijwillig bij de politie melden.
Oproep beeldmateriaal
Weet jij wie betrokken zijn geweest bij de incidenten of heb je andere informatie die van belang kan zijn voor het onderzoek, vul dan onderstaand tipformulier in. Je kunt ook bellen naar 0900-8844 en vragen naar onderzoeksteam ?Westblaak?. Of geef je informatie anoniem door aan Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Was jij zaterdagavond 11 maart op de Westblaak of omgeving en heb je foto's en/of filmopnames gemaakt waarvan je denkt dat deze relevant kunnen zijn voor het onderzoek, klik dan hier om ze te uploaden.

Zuid-Holland Rotterdam

  • d3ca882541e57528753c3564672fb35a